Изследователи от университета на Куинсланд установиха, че дори и на пръв поглед най-нищожната консумация на алкохол по време на бременността може да увеличи риска от диабет за бебето.

Те достигат до тези изводи след като имитират консумация на алкохол по специални поводи по време на бременността при плъхове и проследяват ефекта върху потомството. Оказва се, че че когато концентрацията на алкохола в кръвта на майката е дори само 0,05 процента, малките ѝ от мъжки пол са с по-високи от нормалните нива на инсулин и в резултат почти са станали диабетици. Колкото и да е странно, ефектът е наблюдаван единствено у потомството от мъжки пол.

Виж още: Бъдещите бащи трябва да спрат алкохола 6 месеца преди зачеването

Учените все още не са сигурни на какво се дължи това. Те обаче отбелязват, че по време на бременността плацентата може да се приспособи по различен начин към пренаталния стрес в зависимост от това дали фетусът е от мъжки или женски пол. Това може да повлияе върху растежа и развитието.

Разбира се, необходими са допълнителни изследвания, които да потвърдят, че наблюдаваните ефекти при гризачите могат да бъдат съотнесени и към хората.