Решили сте да имате детенце? Бащата трябва да спре алкохола поне 6 месеца преди самото зачеване (а жените – два пъти по-рано), сочи ново изследване.

Оказва се, че децата ба мъже, които са консумирали спиртни напитки 3 месеца преди зачеването, са с 44 процента по-уязвими от развиването на ВПС или вроден порок на сърцето (който е вследствие от неправилно формиране на самия орган или на големите кръвоносни съдове около него при вътреутробното развитие на бебето). При по-големите пиячи, които на сядане консумират по 5 или повече напитки, този риск скача до 55 процента. При майките и в двата случая опасността от ВПС се увеличава едва с 16 процента.

Алкохолът е тератоген –  вещество, което при въздействие върху организма на бременната предизвиква аномалии на плода и (или) отклонения в постнаталното развитие. То е свързано и с т.нар. Синдром на зародишния алкохол - състояние, което се категоризира в разстройствата на феталното алкохолно спектър (TEAF) , Този спектър се отнася до група болести или състояния, които могат да се появят в случаите, в които майката консумира определено количество алкохол по време на бременност, причинявайки серия от физически и умствени последици за бебето.

Всяко четвърто дете със Синдром на зародишния алкохол има и ВПС. Това е най-често срещания родилен дефект, който засяга 1 процент от всички раждания и е водеща причина за неинфекциозни смъртни случаи при новороденото.

Източник: European Journal of Preventive Cardiology