Смятани за суперхрана, плодовете на Lycium barbarum са познати още под името мерджан, лициум и вълче грозде.

Годжи бери са използвани в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 2000 години. Според някои легенди още преди хилядолетия монасите в Хималаите са яли вълчето грозде, за да подпомогнат медитацията си и да получат по-добро здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.

С ниско съдържание на калории и без мазнини, годжи бери е много добър източник на фибри и антиоксиданти. Ползите от приема му включват подпомагане на организма при борба с болести, възможност за регулиране на теглото и по-добро храносмилане.

Обикновено консумирани сурови, сушени, в течна или прахообразна форма, годжи плодове съдържат широка гама от фитохимикали, витамини и следи от минерали, които им дават името „суперхрана“ от много здравни експерти.

Годжи бери – с научното наименование Lycium barbarum – са изследвани в голяма степен заради способността им да генерират общо чувство на благосъстояние, да подобряват неврологичното и психологическо състояние, да подпомагат стомашно-чревния тракт и функциите на червата, да изграждат по-здрава опорно-двигателна система и да подхранват сърдечно-съдовата система.

Хранителни свойства и съдържание на полезни вещества в годжи бери

Годжи бери съдържат следната хранителна стойност:

- 6 основни витамина;

- 11 основни елемента;

- 22 минерала;

- 18 аминокиселини;

- 8 полизахариди;

- 6 монозахариди;

- 5 ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли);

- 5 каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и др.;

- много фенолни пигменти (антиоксиданти).

Открито е също, че плодовете годжи бери съдържат:

калций – 112 мг/100 г;

калий – 1130 мг/100 г;

- желязо – 9 мг/100 г;

- цинк 2 мг/100 г;

- селен – 50 мкг/100 г;

- рибофлавин – 1,3 мг/100 г;

- витамин С – между 29 и 148 мг/100 г.

В годжи бери се съдържат и много фитохимикали, като бета каротин и зеаксантин.

Въглехидратите във вълчето грозде също така са сложни въглехидрати.

Тъй като те сe усвояват бавно, това води и до бавно освобождаване на енергия, подходящо когато целим изгаряне на мазнини и отслабване.

Хранителна стойност / Калории в 30 грама Годжи бери, сушен плод

Калории: 100 kcal
Протеини: 4 гр.
Въглехидрати: 20 гр.
Захари: 14 гр.
Фибри: 4 гр.
Мазнини: 0.6 гр.

Здравословни ползи от консумацията на годжи бери

Осигурява високо ниво на антиоксиданти и хранителни вещества

Подобно на повечето други суперхрани, годжи бери са отличен източник на антиоксиданти, които помагат да се стимулира имунната система и да се предпази тялото от възпаления, борейки се със свободните радикали.

Една от изненадващите ползи от тези плодове, които може да не знаете, е, че всяка порция съдържа около 4 грама протеин и 18 различни аминокиселини, плюс над 20 други минерали, включително цинк, желязо, фосфор и рибофлавин (витамин В2).

Интересен факт: Годжи бери предлагат повече бета-каротин, отколкото морковите и повече желязо, отколкото соята и спанакa, което ги прави чудесен източник за предотвратяване на дефицит на желязо.

Подсилва имунната функция и помага за борбата с рака

Подобно на останалите горски плодове – например боровинки и малини – годжи бери имат високо съдържание на антиоксидантните витамин С и витамин А.

Това са две органични вещества, ключови за изграждането на имунитет и предотвратяването на чести заболявания като настинка, както и на по-сериозни хронични заболявания като рак или невродегенеративен спад.

Високите нива на каротеноиди са причина за репутацията на вълчето грозде при борба с раковите клетки, борба с туморния растеж, намаляване на нивата на възпалителни цитокини и детоксикацияна организма от вредни вещества.

Интересен факт: Знаете ли, че бихте могли да помогнете в борбата с рака на кожата с храна? Има сведения, че годжи бери има свойства против стареене и действа срещу различни видове клетки на рак на кожата чрез инхибиране на туморния растеж и предизвикване на апоптоза (wikipedia.bg).