Ново изследване откри, че две-три алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини, защото алкохолът помага да се отстранят увреждащите отпадъчни вещества от мозъка. Малки количества алкохол от порядъка на 2.5 малки питиета или техния еквивалент могат да помогнат на мозъка да се изчисти от плаките, за които се смята, че причиняват болестта на Алцхаймер . Освен това помагат да се намали възпалението в мозъка.

Д-р Майкен Недергаард, водещият автор на изследването, обяснява: “Продължителното приемане на големи количества етанол нанася сериозни вреди върху централната нервна система. Но с настоящето изследване ние показахме за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве най-вече заради начина, по който помагат на мозъка да се изчисти от отпадъчни вещества”.

Изследването утвърждава хипотезата на някои учени, че малко количества алкохол може да бъде полезен за организма в определени ситуации.

По време на изследването учените са давали различни количества алкохол на лабораторни мишки, след което са изследвали ефекта от приема върху техните мозъци.

Тези, на които са били давани високи количества алкохол в продължение на дълги периоди от време, са показали повишаване на нивата на увреждащо мозъчно възпаление. Те също така са показали влошени когнитивни и моторни функции. Но при мишките, на които е била давана ниска доза, еквивалентна на 2.5 малки питиета на ден, мозъкът е станал по-ефективен в премахването на отпадъчните си вещества в сравнение с мозъците на другите мишки. 

Psy Blog