Посетете основната страница на Обекти за още интересни материали.

Ново изследване откри, че използването на GPS навигация може да има драматичен ефект върху центровете за паметта на вашия мозък. Оказва се, че използването й “изключва” части от мозъка, които иначе биха били използвани за навигиране.

Хипокампусът, областта в мозъка, която е ключова за паметта и навигацията, не е реагирала на нови улици, когато е била използвана GPS навигация.

Префронталният кортекс също не е показал допълнителна активност когато хората са използвали GPS навигация.

“Ако влезете в усложнено кръстовище, като например среща на седем улици, каквато има в Лондон, ще се усили активността в хипокампуса, докато ако влезете в затворена улица това ще намали активността му,” обяснява Д-р Хюго Спиърс, един от авторите на изследването.

“Ако ви е трудно  да навигирате из комплекс от мрежа от улици в даден град вероятно поставяте високи изисквания пред вашия хипокампус и префронтален кортекс.”

“Нашите резултати отговарят на модели, в които хипокампусът симулира пътуване по възможни бъдещи маршрути, докато префронталния кортекс ни помага да планираме кои от тях ще ни доведат до нашата дестинация.”