В днешно време може да попаднете на всякакви налудничави истории, свързани с навигационни устройства. Тази обаче определено заема първото място.

През 2013 г. 67-годишна жена изминава 1445 км благодарение на GPS грешка и тотална липса на внимание. Реалната й цел се е намирала на едва 145 км.

Сабин Мору тръгва от родния си град Еркелин в провинция Ено, Белгия. Тя е искала да вземе приятел от гарата в Брюксел, разположена на 145 км на север от нея. Какво става обаче? Пуска своя GPS, тръгва на юг и стига чак до Загреб, Хърватия. Вместо да прекара два часа на четири колела, нейното пътешествие й отнема два дни!

По време на своята одисея Сабин спира два пъти, за да зареди гориво, спи няколко часа в колата на пътя и дори претърпява дребно пътнотранспортно произшествие. Как се е случило всичко това, без да забележи? Да, тя знае, че звучи странно, а оправданието й е, че е била разсеяна:

„Бях разсеяна, затова продължавах да шофирам. Подминавах всякакви знаци. Първо бяха на френски, после на немски, а накрая на хърватски. Аз обаче продължавах да карам, тъй като бях разсеяна. Изведнъж се озовах в Загреб и осъзнах, че вече не съм в Белгия“, казва тя.

Да, Дороти, вече не си в Белгия.

Макар и да звучи забавно, нейният син не е бил особено очарован от ситуацията. След първия ден той се е обадил на полицията, която е започнала да я издирва. Уви, без успех.

Дали ще прибегне отново до помощта на своя GPS? Едва ли.

Това далеч не е единственият случай, в който GPS вкарва шофьорите в меко казано странни ситуации.

През март 2012 г. година японски туристи, отишли на ваканция в Австралия, се озовават на няколко метра под вода, след като навигационната им система им казва да забравят за пътищата и да минат директно през залива Мортън, за да достигнат желания от тях остров.

През август същата година пък мъж се врязва в пристанището на Аляска, тъй като неговият GPS му "казал да завие надясно". По този начин той преминава директно през рампата и се озовава във водата, предава Los Angeles Times.

Източници: Gizmodo, The Huffpost