1. Котката е длъжна да защитава човека от всички стайни растения.

2. Котката е длъжна да пази човека от обездвижване, като постоянно го заставя да тича от стая в стая и да се навежда и събира разпиляни по пода дребни предмети, чехли и химикалки.

3. Котката е длъжна да придържа здраво със зъби молива на човека, докато той се опитва да пише.

4. Котката е длъжна постоянно да прави ревизия на хладилника, дори човекът да не иска това. Ако не иска, значи крие нещо там и котката е длъжна настойчиво да търси отговор на въпроса какво е то.

5. Котката е длъжна да бъде в крак с всички технически нововъведения - да помага на човека да пише във Фейсбук от лаптопа, да проверява да не е забравил някой диск в Blu-ray плейъра и да тества на вкус за какво служи всеки кабел.

6. Котката е длъжна ежечасно да проверява през нощта да не би под завивката на човека да е пропълзяла змия.

7. Котката е длъжна във всеки един момент да е подготвена да изнесе импровизирано цирково представление, като за целта постоянно трябва да тренира изкачване по перде, скокове от корниза към полилея и свободни полети оттам.

8. Котката трябва да помни, че човек рядко си мие ушите и носа, затова когато той заспи, e длъжна да се тръшне на главата му и да опита да ги изближе до блясък.

9. Котката е длъжна да помага на човека да застила чаршафите си, като внимава под тях да не останат никакви предмети.

10. Котката знае, че сънят е загубено време, затова ако види спящ човек, е длъжна да скочи от колкото е възможно по-високо върху корема му, а още по-добре - върху главата му.


Илюстрация: Sudowoodo / Shutterstock

11. Котката е длъжна да прогонва лошите сънища, затова ако забележи, че човек се върти в постелята си, трябва да скочи на главата му и да пропъди с лапички кошмарите.

12. Котката е длъжна да отучи човека от вредния навик да хърка. За целта е достатъчно да навре лапичката си или пухкавата си опашка в устата на хъркащия.

13. Котката е длъжна постоянно да напомня на човека старата пословица “Колкото по-рано ставаш, толкова повече ще ти даде Господ”. Като събужда човека в ранни зори, тя се грижи Господ да му дава повече, а по този начин - и на нея.

14. Котката е длъжна да споделя с човека всичко, което притежава. Постоянно да му заделя косми за отопление на пода и уплътняване на дрехите и да му отсипва на пода поне половината храна от паничката си.

15. Котката е длъжна постоянно да доставя радост на човека като му пее песни. Независимо че повечето, които знае, са тъжни.

16. Котката е длъжна да проверява по каква причина човекът не е затворил шкафа и гардероба или не е поставил добре капака на някоя кутия.

17. Котката е длъжна лично да се увери какво има във всички торби и кутии и дали съдържанието им се чувства достатъчно комфортно там.

18. Котката е длъжна да заглушава всички странични шумове, докато човек спи, като мърка с все сила в ухото му.

19. Котката е длъжна да бърше праха и да обира всички боклуци, като прониква на труднодостъпните места в къщата.

20. Koтката е длъжна да си отспи за човека и за всички негови роднини, приятели и съceди взети заедно."