Всеизвестен факт е, че камерите на мобилните телефони не са особено мощни, когато става дума за нощни сцени. Малката и наскоро сформирана шведска компания Nocturnal Vision обаче обещава, че много скоро това ще се промени. Тя работи върху алгоритъм, който ще ни позволи да заснемем видеоклип в тъмния клуб, на улицата посред нощ или докато седим на маса с любимия човек, осветявана единствено от свещите наоколо.

За да стане това възможно, шведите са решили да почерпят вдъхновение от торните бръмбари, пчелите и нощните насекоми. Първите са особено впечатляващи с умението си да виждат голямо количество детайли през нощта, благодарение на което могат да се измъкнат от хищниците или просто да хванат своята плячка. На практика те „обобщават визуалния сигнал в пространството и времето”, казва Хенрик Малм, един от участниците в проекта. Алгоритъмът на Nocturnal Vision използва информацията от приблизително седем кадъра преди и след съответната сцена, за да осветли, избистри и намали шума във видеопотока. Поради тази причина той не е приложим при фотографски снимки.

Основният проблем на този етап е, че алгоритъмът изисква твърде голяма изчислителна мощ. Повечето смартфони на пазара не могат да го подкарат. „За стандартно видеоклипче с резолюция 640x480 са необходими 14 млн. изчисления на кадър”, казва Бенджамин Пейдж от Nocturnal Vision. Любопитен факт е, че Toyota финансира значителна част от разработката и възнамерява да я приложи в своите автомобилни системи за нощно виждане.