Всички знаем, че да пишеш кратко съобщение докато шофираш е неправилно и може да доведе до опасни ситуации. Но какво става, ако вместо SMS всъщност се допитвате до някоя навигационна услуга като Google Maps, пита Gizmodo.

Еднакво наказуемо е.

Поне в щата Калифорния, където местен съдия отсъди, че ползването на мобилен телефон с цел справка с карта по време на движение е напълно забранено. Въпреки че почти всеки шофьор има смартфон, а доста от колите вече ползват и тъчскрийн навигационни системи, калифорнийските автомобилисти ще трябва да внимават и да се въздържат от тяхната употреба докато карат.

Според съдията причината за това е, че колкото и да е лесна употребата на тъчскрийн устройствата, по тях се работи с ръце и това създава опасност.

"Тъй като при всички положения шофьорът е използвал безжичния си телефон като го е държал с ръце, неговото поведение съставлява нарушение на Кодекса за движение по пътищата", се казва в решението на съда относно първия по рода си прецедент. По този начин все още няма проблем на ползвате Google Maps, но само като гледате екрана на вашето устройство, а не го пипате с ръце.