Какво знаем за телата си? А дали всичко е вярно, пита Мениджър Нюз?

В края на краищата нашите знания са странен коктейл от полунаука, циркулираща в интернет, някои поверия, които сме чували от нашите баби и дядовци и фрагментарни спомени от уроците по биология в училище.  Ето, например 9 от най-разпространените митове за човека и неговото тяло. Верни ли са?

1. Смята се, че е опасно да се буди сомнамбул, тъй като това може да съсипе неговата психика. Това всъщност е погрешно схващане. Много по-голяма е опасността човек в такова състояние да се самонарани без да иска, ако не бъде събуден. Но това трябва да стане внимателно и да се помогне на човека да се върна в леглото.

2. Ако скочите в ледена вода можете да настинете. Няма доказателства в подкрепа на това твърдение. Да, вирусите са най-разпространени през зимния период, но е много по-вероятно да се разболеете на закрито, където има много хора. Единственото нещо, което може да направи студа, е да понижи устойчивостта на организма към инфекция, която вече е в тялото.

3. След смъртта на човек, ноктите и косата му продължават да растат известно време. Това е погрешно схващане. Всъщност след смъртта, човешката кожа се дехидратира и свива и затова изглежда, че косата и ноктите се удължават.

4. Ако си обръснете главата, новата коса ще порасне по-гъста и тъмна. Също погрешно схващане. Растящата коса постепено изтънява и поради тази причина новоизрастващата изглежда по-гъста. Освен това, заради слънцето, с течение на времето косата изсветлява, което също създава впечатление, че новата е по-тъмна.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.