Когато огладняваме, стомахът ни започва да протестира и да издава звуци, които могат да бъдат чути дори от околните. Това е нормална част от човешкото съществуване и нещо, което всеки от нас е изпитвал. Но на какво всъщност се дължи?

Стомахът ни къркори, когато сме гладни, вследствие на хормоналната обратна връзка, която ни подсказва, че трябва да ядем, както и заради начина, по който мускулатурата на храносмилателния ни тракт се свива и отпуска. На английски дори звукът, който издава стомахът, си има собствено забавно име: borborygmus, което на гръцки означава ръмжене.

Защо стомахът ви къркори, когато сте гладни?

Съществуват три основни обяснения защо стомахът ви къркори, когато сте гладни.

Мускулни движения

Гладката мускулатура е разположена в по-голямата част от стомашно-чревния тракт, като може да се свива и отпуска, за да помогне на храната да се движи в правилната посока. Представете си, че поредицата от тръбички, през които трябва да премине храната, приличат на обвивката на колбас. Ако искате да накарате твърдите вещества в тях да се придвижат наред, е нужно да ги изстискате. Точно това правят и мускулите. Научната дума за това движение е перисталтика и то се извършва ритмично.

Освен че изтласкват храната, тези мускулни контракции придвижват и газове, и течности, така че можете да си представите какви звуци създава комбинацията от трите вида. Къркоренето от мускулните съкращения не се свежда единствено до стомаха и често шумовете, които чувате, идват от долната част на червата.

Празен стомах

Част от причината, поради която къркоренето звучи толкова силно, когато сме гладни, е, че по това време стомахът ви е празен. Храната е добър заглушител на звука, така че когато в хранителната тръба няма нищо, мускулната ѝ активност става по-шумна, въпреки че не прави нищо по-различно от нормалното.

Хормонална обратна връзка

Хормоните – и по-специално грелин и лептин - ни помагат да следим нуждата си от храна. Грелинът ни казва, че сме гладни, а лептинът - че сме сити. Някои изследвания върху животни показват, че грелинът може да увеличи подвижността и изпразването на стомаха, а проучване върху хора - че даването на грелин на участниците кара червата им да се движат по-бързо в сравнение с физиологичен разтвор.

Следователно е възможно, когато огладнеем, грелинът да увеличава мускулните движения, които пораждат къркорене, но това е сложна част от нашата физиология, включваща много хормони, която все още не разбираме напълно.

Дали стомахът къркори само когато сте гладни?

Не! Има много неща, които червата ни трябва да изчистят, включително лигавица, газове и течности, така че перисталтиката работи постоянно, за да поддържа нещата в движение и да не позволява натрупване на каквото и да било. Както може да ви каже всеки, който е преживял тежки газове, натрупванията могат да бъдат много болезнени, а в случай на запушване и волвули (когато червата се усукват), хората могат да се нуждаят от спешна операция.

За справка – историята на мъжа, който губи чувствителността в десния си крак и едва не умира заради гигантски запек – е повече от красноречива.

Източник: IFLScience