В чужбина сте, някъде далеч oт дома. Изведнъж осъзнавате, че е време за номер 2. Отивате до тоалетната, сядате на порцелановия трон и започвате да чакате, но, уви, нищо не се случва.

Не се притеснявайте, скъпи читатели, не сте единствените. Според особено популярна статия в The Atlantic това засяга по-голямата част от жителите на тази планета. Същото важи и за неконтролируемото желание да посетите тоалетната в мига, в който се приберете у дома. Но защо?

Малцина биха оспорили факта, че е далеч по-удобно човек да отиде по голяма нужда в собствената си тоалетна. Ник Хаслам, професор по психология в Мелбърнския университет, обяснява на какво се дължи това.

„Моят опит показва, че „облекчаването“ непосредствено след като се приберем у дома след дълго пътешествие до голяма степен е условен рефлекс - казва той, т.е. форма на асоциативно учене, която е демонстрирана за първи път от руския физиолог, психолог и академик Иван Павлов. – Домът е своеобразен сигнал за безопасност, който ни казва, че тук е правилното място за тази цел. Ако по някаква причина по време на пътешествието е имало забавяне или задържане, то в мига, в който се приберете, настъпва момент на успокоение.“

Общо взето когато се намирате далече от дума, страхът от непознатото ви пречи да отидете до тоалетната по голяма нужда. Това състояние е известно и като „туристически запек“ и според д-р Брук Гърланд, хирург на дебелото черво от Кливлъндската клиника, причината за него е простичка – ние сме подвластни на своите навици.

Освен всичко останало, когато пътуваме, често консумираме повече алкохол и по-малко вода, джет лагът също оказва своето влияние. Факторите са много и всички те допринасят за проблемите с изхождането.

Не на последно място, Гърланд допълва, че ако се изнервяме около тоалетни, докато се намираме далече от дома, фекалиите се втвърдяват в червата ни и се превръщат в своеобразна тапа. Чудесно. Когато се приберем у дома обаче, изведнъж всичко се оправя.

Снимка: Elena Shashkina / Shutterstock

Важно е да отбележим, че човек не мисли активно за изхождането. Не се прибираме и не започваме да гледаме собствената си тоалетна с надеждата, че нещо ще се случи. То просто се случва. Автоматично. Според Хаслам това е най-интересната част.

Когато прекрачите прага на дома, вие виждате, усещате и чувате неща, които са ви познати. Отпускате се и на психическо, и на физическо ниво. Редът е възстановен и тялото ви изключва защитните механизми. То се отпуска, а заедно с него – и червата ви.

Казано накратко – вие не контролирате желанието си да отидете до тоалетната по голяма нужда. Тъкмо обратното е.

Източник: IFLScience