За да лекуваме и предотвратяваме по-добре депресията, трябва да разберем повече за мозъците и телата, в които тя се проявява.

Любопитно е, че няколко проучвания са установили връзки между симптомите на депресия и телесната температура, но малките им извадки оставят твърде много място за съмнения.

В едно по-ново проучване, публикувано през февруари, изследователи, ръководени от екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), анализират данни от 20 880 лица, събирани в продължение на седем месеца, като потвърждават, че хората с депресия са склонни да имат по-висока телесна температура.

Колкото и задълбочено да е изследването - включващо участници от 106 държави - то не е достатъчно, за да покаже, че по-високата телесна температура причинява депресия или че наистина депресията води до затопляне на тялото.

Въпреки това то предполага, че съществува връзка, която си заслужава да бъде проучена. Ако нещо толкова просто като охлаждането може да помогне за справяне със симптомите на депресията, то това има потенциала да помогне на милиони хора по света.

"Доколкото ни е известно, това е най-мащабното проучване досега, което изследва връзката между телесната температура - оценявана както чрез методи за самооценка, така и чрез сензори за носене - и депресивните симптоми в географски широка извадка", казва психиатърът от UCSF Ашли Мейсън при публикуването на резултатите.

Изследователите смятат, че връзката може да се дължи на няколко причини. Възможно е депресията да е свързана с метаболитни процеси, които може би генерират допълнителна топлина, или пък с охлаждане на биологични функции, които не функционират правилно.

Или пък може да има обща споделена причина, като например психически стрес или възпаление, които влияят поотделно както на телесната температура, така и на депресивните симптоми.

Това е нещо, което може да бъде разгледано в бъдещи проучвания. Засега знаем, че депресията е сложно и многостранно състояние, най-вероятно с много различни фактори, които я предизвикват, и че телесната температура може да играе роля.

Предишни изследвания установяват, че горещите вани и сауните могат да намалят симптомите на депресия, макар и в малки извадкови групи. Възможно е самоохлаждането, което се предизвиква от потенето, да има и психически ефект.

"По ирония на съдбата загряването на хората всъщност може да доведе до повторно понижаване на телесната температура, което продължава по-дълго, отколкото простото директно охлаждане, например чрез ледена баня", казва Мейсън.

"Какво ще стане, ако можем да проследим телесната температура на хората с депресия, за да определим точното време за лечение с топлина?"

Данните от проучването показват, че с нарастване на самооценката на симптомите на депресия средната телесна температура се повишава. Съществува и известна връзка между по-високите оценки на депресията и по-ниските дневни температурни колебания, но не на статистически значимо ниво.

Предвид факта, че се смята, че около 5 % от хората по света живеят с депресия, усилията за нейното разбиране и ефективно лечение сега са по-належащи от всякога. Всяко ново откритие дава повече надежда за справяне с проблема.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Източник: Science Alert