През 19-и век германският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих решава да установи средната телесна температура на човешкото тяло. Той е вярвал (при това съвсем правилно), че треската е симптом на заболяването, а не заболяване само по себе си. Ето защо д-р Вундерлих въвежда температурни диаграми в болницата в Тюбинген, която е оглавявал.

Надграждайки изследванията на френски лекари, които показват, че възпалените части на тялото имат по-висока температура от останалите и че средната телесна температура е 36,9 градуса по Целзий, той решава да я докаже и усъвършенства. С помощта на 30-сантиметров термометър (спокойно, слагал се е под мишницата), д-р Вундерлих е измерил температурата на 25 000 пациенти, като са направени над милион премервания. През 1868-а той публикува своите открития и установява, че средната нормална телесна температура е 37 градуса по Целзий.

С течение на времето тези знания са усъвършенствани. Знаем, че температурата на човешкото тяло варира през деня – сутрин е по-ниска, а около 18:00 часа достига своя пик (както и че съществуват разлики в температурата при мъжете и жените).

Постепенно обаче учените забелязват нещо странно. Изглежда, че средната телесна температура пада. Изследване, проведено през 2017-а, което разглежда над 250 000 измервания на температура на 35 000 британски пациенти, установява, че средната орална температура е 36,6 градуса по Целзий. Проучване, публикувано по-рано тази година, показва, че от 60-те години на 19-и век досега средната телесна температура в Америка пада с около 0,02 градуса по Целзий на всеки десет години.

Ново проучване, публикувано в Science Advances, открива нещо не по-малко странно. Изследователи, проучващи племето цимане, местно население в боливийската Амазония, известно с отличното си здраве, установяват, че средната им телесна температура спада рязко – приблизително с 0,05 градуса по Целзий всяка година, откакто са започнали да я измерват като част от проекта Tsimane Health and Life History Project през 2001.

Изследователите разглеждат медицински записи на 5500 души в периода 2002-ра – 2018-а и анализират 18 000 наблюдения (отчитайки фактори, които могат да повлияят на телесната температура, включително околната температура, инфекции и телесна маса). Оказва се, че за по-малко от две десетилетия при цимане се наблюдава същото ниво на спадане на температурата, което и при жителите на САЩ в продължение на два века.

„Както и да анализираме данните, спадът е налице – казва Томас Крафт от Университета на Калифорния в Санта Барбара. – Дори когато ограничихме анализа до <10% от възрастните, диагностицирани от лекарите като напълно здрави, ние пак отчетохме същия спад на телесната температура с течение на времето.„

Днес средната телесна температура на племето цимане е 36,5 градуса по Целзий. Защо, какво се случва?

„Възможно е спадовете да са вследствие от възхода на модерното здравеопазване и по-ниските нива на задържащите се в тялото ни леки инфекции в сравнение с миналото – коментира Майкъл Гървен, професор по антропология в Университета на Санта Барабара. – Докато обаче здравето като цяло се е подобрило през последните две десетилетия, инфекциите инфекциите все още са широко разпространени в селските райони на Боливия. Нашите резултати показват, че сам по себе си спадът на инфекциите не може да обясни наблюдаваните спадове на телесната температура".

Екипът предполага, че промяната вероятно се дължи на факта, че цялостното състояние на хората е по-добро – съответно телата работят по-малко, за да се преборят с инфекциите. Или пък че благодарение на достъпа до антибиотици и други медицински лечения (като например противовъзпалителни лекарства) инфекциите траят по-кратко, отколкото в миналото. Учените добавят, че респираторните инфекции са причинили по-голямо повишаване на температурата през ранните години от тяхното проучване, отколкото последните години.

В края на краищата обаче няма категорично обяснение за спада на средната телесна температура. Изследователите смятат, че той е следствие от множество фактори – от по-добър достъп до здравеопазване до по-добри стандарти на живот.

‚Не е изключено и телата ни да не са принудени да работят толкова усърдно, за да регулират вътрешната температура заради климатиците през лятото и отоплението през зимата – казва Крафт. – Въпреки че телесните температури на хората цимане се променят в зависимост от времето на годината и метеорологичните условия, те продължават да не използват каквито и да било съвременни технологии, които да им да регулират телесната им температура. Цимане обаче имат по-голям достъп до дрехи и одеяла".

Екипът смята, че макар и да е трудно да се определи конкретна причина за промените в телесната температура, измерването на средната температура (както и нейната промяна) на цели популации би могло да се използва като индикатор за здравето на населението като цяло, по същия начин, както продължителността на живота.

Източник: IFLScience