Преди няколко години шведски водачи на снегомобили откриха мъж, който е бил под снега в капана на собствената си кола в продължение на 2 месеца с лоша и почи никаква храна. Местните лекари предполагат, че оцеляването му се дължи на приспособяването на телесната му температура, понижила се е до 31,1 °C, с условията, в които се е намирал – състояние, сходно със зимния сън.

Някои хора, особено практикуващите медитация, могат да навлязат във фаза подобна на зимен сън. Когато човек заспива, използването на кислорода от тялото обикновено спада с около 6%. Хербърт Бенсън – проесор по медицина в Медицинското училище на Харвард, е изучавал тибетските монаси. Според него изпадайки в дълбока медитация, те понижават нуждата от кислород с близо 64%.

Вероятно някога и лекарите ще използват този метод, за да поддържат живота на пациентите си – забавяне на метаболизма и понижаване на телесната температура. Намаляването нуждата от така необходимия ни газ може да редуцира увреждането на тъканите в случаите, когато даден орган не може да получи необходимото количество кислород. Примерно при сърдечен пристъп.

Марк Рот – биолог от Центъра на изследване на рака Фред Хънчинсън в Сиатъл, САЩ, разработва точно такова лечение. Той е показа как при мишки, които консумират въздух, наситен с водороден сулфид, дишането се е понижава с до 92%. Телесната им температура също спада. След като ги свестява, те са се възстановяват напълно и са се държат съвсем нормално.

Източник: LiveScience