Понякога хората се състаряват сами. И често правят това несъзнателно.

Понякога остаряваме по-бързо в душите си, отколкото с телата си. И дори не го забелязваме.

Ако в обществото има негласно правило за възрастта на старостта – например след 50 години човек се счита за старец – ако в едно семейство хората се считат за стари след раждането на внуците им, ако някой, който се пенсионира или загубил способността да ражда деца, се счита за стар, лицето му приема тази нагласа. Без дори да се замисля. И започва бързо да остарява.

Освен това човекът предприема действия, за да се превърне в старец. Знаете ли как млади актьори изобразяват старци във филмите? Ходят прегърбени. Показват се безпомощни. Ходят с тътреща се походка, нали? Говорят със слаб, треперещ глас. Придават на лицето състарен вид. И се обличат в стари дрехи.

Самите те се променят външно. И играят идеално ролята на старци и баби. А в обществото е обичайно да се обличаш подходящо. Сваляйки ярки рокли и бродирани ризи, жените забраждат тъмна кърпа, елек с ръкави, покриващи роклята, дрехи са избрани в сиви и тъмни цветове, така че веднага да стане ясно, че е стара жена. Или старец. Те вече не се нуждаят от нищо в живота. Те изживяват живота си.

А тези нагласи са живи в нашето подсъзнание. Има признаци, които показват: започнали сте да се превръщате в старец или старица.

Философът Сенека определя старостта като „умора“. Старостта не е отпадналост; отпадналостта идва много по-късно. Умора от живота, желание за спиране на енергичната дейност, оплаквания от умора, че „всичко е уморено“ – всичко това изисква старост. И програмата за стареене се активира. Оплаквания от умора е навлизане в напреднала възраст.

Човек спира да си купува нови и красиви дрехи, не следва модата и не се интересува, какво да носи. Той е склонен да износва старото, а така е прието сред хората. Защо да харчите пари за красиви нови неща, вижте колко стари има. Те трябва да бъдат износени.

Човекът не е загрижен за своята привлекателност. Спира да се грижи за себе си. Защо една стара жена се нуждае от изправена фигура и свежа кожа? Това не пасва на ролята. Защо са им маникюри, масажи, диети, упражнения? Няма значение дали някой ви харесва или не.

Напротив, никой не трябва да угажда на стар човек. Освен ако не е с неговите морални качества. И външният вид трябва да бъде скрит или леко обезобразен, както в „Легендата за Нараяма“ – млада жена изби зъбите си. Трябваше да се превърне в стара жена.

Човек се отказва от развлечения и удоволствия. Защо да отидете някъде, да се разхождате, да скачате, да се възхищавате на нови неща, да организирате празници? Твърде много е. По-добре е да седите на пейка, да клюкарствате, да стоите вкъщи пред телевизора и да пестите пари.