Влошаването на зрението, слуха и паметта са всеизвестни признаци на стареенето. Може би малцина обаче са забелязали, че с напредъка на възрастта човек става и по-нисък. Това се дължи на няколко фактора, свързани с промени в костите, мускулите, ставите и други тъкани в тялото. Докато лекото „смаляване“ е нормална част от процеса на стареене и обикновено не се асоциира със здравословни проблеми, то значителното вероятно говори за вече съществуващи проблеми. Когато сме запознати с подробностите, които настъпват в тялото ни, докато остаряваме, можем да се противопоставим по-ефективно на отрицателните ефекти на старостта.

В началото на 30-те е възможно да настъпи саркопения – загуба на мускулна маса вследствие на възрастта. Човек потенциално може да изгуби 3-5 процента от мускулната маса на десетилетия. Особено обезпокоително е, когато става дума за мускулите в торса, които ви държат в правилна изправена позиция. Ако те намалеят, то вие потенциално бихте могли да изглеждате по-прегърбени и съответно – по-ниски.

Друга причина за намаляването на ръста е влошаването на здравето на костите. Костите са изключително сложна съединителна тъкан, която може да адаптира своя размер и форма в зависимост от механичното натоваряне. Това позволява на костта да се ремоделира през целия ви живот.

В по-младите си години вие преминавате през фаза на растеж. Костната маса се натрупва толкова бързо, че 90 процента от нея се достига в края на тинейджърските ви години. Този растеж се консолидира в средата на 20-те, когато пикът на масата е вече достигнат.

Към 35-40-годишна възраст тялото ни започва да губи повече костна маса, отколкото се генерира. В края на краищата тази загуба води до заболяване, известно като остеопороза, което се характеризира с ниска костна маса и силна чупливост на костите. Всички тези фактори увеличават риска от фрактури. Това заболяване засяга често бедрата и ръцете, но най-разпространено е в гръбначния стълб, вследствие на което оказва отрицателно влияние върху позата ни.

В гръбначния ни стълб се намират и т.нар. гръбначни дискове. Те са разположени между всеки прешлен от гръбначния стълб. Фиброкартилагинална възглавница, служеща като амортизираща система на гръбначния стълб, подпомага при движение, натоварване и усукване.

Когато сте млади, тези дискове, които се състоят от около 80 процента вода, са силни и гъвкави. С напредъка на възрастта обаче постепенно се компресират и спплескват. Вследствие на това пространството между прешлените на гръбначния стълб намалява. Подобен ефект се наблюдава и в петите на краката – с възрастта сухожилията дегенерират, което води до плоски пети.

Регулярните физически упражнения биха могли да контрират някои от причините за намаляването на ръста. Така че какво чакате, не стойте със скръстени ръце, тренирайте!

Източник: IFLScience