Много жени отдават време и енергия на приятелствата в живота си. Почти не могат да живеят без женските разговори, срещи, споделяне. Други обаче избират да прекратят да приятелствата си, което е следствие на горчив опит. Ето на какво са способни приятелките ви, за да разберете, че можете и без тях. Тези истории говорят достатъчно:

Ето първата – тя е на млада жена на 38 и нейната приятелка Катя:

„Никога не съм казвала на приятелите си колко пари печеля. Дори на най-добрата си приятелка Катя. Тя обаче беше сигурна, че не е много. Постоянно ме критикуваше и съдеше за разни неща. Казваше, че трябва да сменя работата си, да взема ипотечен кредит. Приятелството ни не преживя момента, в който Катя разбра, че апартаментът, в който живеех, е мой от дълго време насам, а ипотеката е погасена.“

Втората е на 40-годишна дама и нейната приятелка Вера:

„Приятелката ми Вера предложи веднъж да летим заедно до Грузия. Пътуването ни мина добре, натрупахме много впечатления. Тя беше планирала пътувания и до други страни, но аз отказах с извинението, че предпочитам да пътувам със съпруга и децата си. Приятелката ми се обиди и ме помоли да не я притеснявам повече. Не си говорим вече повече от пет години.“

Третата е на 46-годишна жена и нейната приятелка Александра:

„Често си взимам книги от кварталната библиотека и чета преди лягане. Една приятелка се заинтересува и ме помоли да направя снимка и да ѝ я покажа. Направих снимка и ѝ я изпратих по месинджъра. Тя изпрати обратно едно подигравателно ухилено човече и написа, че тези книги размекват мозъка и че ако изобщо трябва нещо да чета на 40+ години, то това трябва да са Гьоте и Ницше. Нарекох я арогантен човек и спряхме да общуваме".

Четвъртата история е на 35-годишна жена и нейната приятелка Олга:

„Всичко беше наред, докато децата ни не тръгнаха на училище, в един и същи клас. Ученето на сина ми изоставаше, а приятелката ми не спираше да повтаря, че и тяхното дете изостава. Моето момче прави истински истерии вкъщи, с часове се мъчим да напишем домашните, трудно се съсредоточава, вероятно ще има нужда от по-задълбочена помощ занапред. Това ми е болна тема и истински ме притеснява. Всеки път когато съм споделяла това с Олга, тя ми е повтаряла как и у тях са същите сцени и че не трябва да се притеснявам, ще им мине, ще пораснат, ще станат по-разумни. Всичко беше чудесно, докато децата не станаха втори клас и не дойде родителската среща. Синът на моята приятелка Олга беше обявен за първенеца на класа, похвален и изтъкнат като най-добър ученик. Никога не можах да ѝ простя лъжата."

Петата история е на млада 25-годишна жена, която вече е изпитала разочарованието на фалшивото приятелство. Нейната приятелка се казва Олея.

„Отидох на почивка и помолих приятелката си Олея да се грижи за животните ми - котка и куче. Майка ми ме предупреди да не пускам чужд човек в къщата, но и тя не можеше да ми помогне - работеше до вечерта, а и живееше в другия край на града. Мама ми наговори всякакви ужасии, но аз изобщо не ги взех под внимание, смеех се и повтарях, че всичко ще бъде наред, да не се притеснява.

Но за пореден път майките се оказват прави, мили момичета!

Каква беше изненадата ми, когато се прибрах от почивката: апартаментът беше мръсен, прашен, миришеше силно на тютюнев дим, въпреки че приятелката ми не пуши. Според показанията на измервателните уреди за 2 седмици бяха начислени 10 кубически метра вода. На всичкото отгоре Олея почти не беше хранила животните, съдейки по количеството храна, което заварих.

Но най-лошото последва. В продължение на месеци мъже чукаха на вратата ми и питаха за Олея. Веднъж дори се наложи да се обадя в полицията, за да приберат един твърде настоятелен...".