Митът, в който гневен бог наказва човечеството с наводнение (и на практика удавя всички), се появява в изненадващо голям брой култури – от Гун-Ю в древен Китай до вавилонския мит, който вероятно е вдъхновил и библейския.

Приказките, вероятно базирани на спомени за древни наводнения, не бива да се взимат буквално. В библейската версия например виждаме човек, който натоварва кораба си с два броя от всяко животно (невероятно постижение, като се има предвид, че едва ли някога ще открием всички видове на Земята), след което населява цялата планета наново (дори няма да споменаваме потенциалните кръвосмешения от първите няколко поколения).

Истински ли е Ноевият ковчег?

Въпреки че самата история е неправдоподобна (ако гледаме на нея буквално), съществуват множество хора, които вярват, че Ноевият ковчег е истина и че вероятно се намира някъде - било то на повърхността на земята или на дъното на океана - някак си устоял на природните процеси като изветряне и ерозия през всички тези хиляди години. И част от тези хора разполагат с необходимите ресурси, за да се опитат да го потърсят.

Къде се намира Ноевият ковчег?

Християните, които вярват в ковчега, смятат, че се намира на връх Арарат в Турция, където е останал неоткрит до момента, в който те не са се натъкнали на него. Защото хората, които наистина вярват в него, нямат навика да си мислят, че той е откриван многократно през годините.

Открит през 1900 г.

Човек на име Джордж Хагопян твърди, че открива ковчега не веднъж, а два пъти – много повече, отколкото е абсолютно необходимо. Той казва, че като малък се е разхождал до високите райони на връх Арат, където овцете обикновено пасат. По това време имало големи четиригодишни суши, които са разкрили ковчега (който по-рано бил скрит от голямо количество сняг). Хагопян дори твърди, че се е качил по външните му стълби до самия покрив. Човекът отново посещава кораба (и отново без никакви свидетели), като този път дървото се било вкаменило.

„Открит“ през 1916 г.

Според друга история през 1916 г. руският пилот лейтенант Владимир Росковицки открива ковчега и проучва стаите и клетките му. Тези сведения обаче са изгубени (или потулени) след Руската революция. В края на краищата всичко се оказва измама, скалъпена от списание през 1940 г., което публикува фалшиво интервю с измислен Росковицки.

По следите на ковчега през 1973 г.

Макар и да не твърди, че го е открил, след пенсионирането си астронавтът Джеймс Ървин се превръща в пламенен християнин и оглавява няколко експедиции до връх Арарат в желанието си да намери ковчега. Всички завършват с неуспех.

„Открит“ през 1933 г.

През 1993 г. предаването „Невероятното откриване на Ноевия ковчег“ по CBS показва парче дърво, което, уж, е част от ковчега. Според Джодж Джамал - човека, който го е открил – той го е взел от самия кораб като доказателство за откриването му.

Джамал, който е бил безработен актьор, признава по-късно, че всичко е било измама, чиято цел е да покаже как компанията, създала документалния филм, въобще не си проверява фактите. „Свещеното“ дърво всъщност е взето от жп линия в Лонг Бийч. Джамал нито е изкачвал връх Арарат, нито някога е стъпвал в Турция.

Открит през 2021 г.

Да, 2021 г. беше доста натоварена и човек би си помислил, че ако Ноевият ковчег е бил открит през това време, със сигурност щяхме да чуем, нали? Археолози от проекта Noah’s Arc Scans обаче наистина твърдят, че са го открили с помощта на 3D сканиране. Екипът вярва, че се е натъкнал на обект, пасващ на библейското описание.

„Подобни паралелни линии и прави ъгли под повърхността е нещо, което човек не очаква да види в естествена геоложка формация“, казва изследователят Андрю Джоунс, който участва в проекта. „Това обаче са резултати, типични за създаден от човека кораб, пасващ на библейските изисквания за Ноевия ковчег.“

Междувременно геолозите са на мнение, че става дума за скала.

Източник: IFLScience