Легенда, която води началото си поне от 1325 г., разказва за остров по западното крайбрежие на Ирландия, наречен Хай-Бразил (Hy-Brasil). И това място, подобно на Атлантида, е на практика неоткриваемо. За разлика от митичния континент обаче опитни мореплаватели често разказват истории за него (макар и сравнително съмнителни). Освен това и откриваме морски карти, начертани преди стотици години, които показват предполагаемото място на Хай-Бразил.

Първата карта, изобразяваща Хай-Бразил, е създадена през 1325 г. - по това време под името Бразил. През годините наименованието ще се промени - Brasil, Brazil, Breasil, Hy-Brasil или O’Brasil. Интересното е, че при последващите карти съществуват разногласия относно разположението му. През вековете островът „се придвижва“ из ирландското крайбрежие доста хаотично, като в един определен момент се „появява“ дори край Северна Америка.

Самите истории за острова са не по-малко странни. Някои казват, че бил обгърнат от мъгла, а други – че е дом на древни хора. Според разказ от 1629 г. „няколко моряци го откриват, докато плават по западното крайбрежие на Ирландия“.

Друга история пък е свързана с т.нар. „капитан Рич“, който се доближава до острова „до такава степен, че вижда и пристанище“. Мореплавателят се насочва към него въпреки засилващата се мъгла и в края на краищата стига до брега. И тази история обаче (макар и да е една от най-заземените) е обременена от фолклорни елементи. Тя завършва със заключението, че „вероятно някои от тези прословути заклинатели живеят тук и посредством своите магически умения го скриват от чужденците“.

Друг разказ – писмо, изпратено от мъж в Дери до негов приятел в Англия – описва пътешествието на капитан Джон Нисбет и неговия екипаж, които корабокруширали на Хай-Бразил и го изследвали. На първия ден те открили стар и напълно необитаван замък. Същата нощ обаче се събудили и „заварили изключително древен и внушителен господин, следван от десет гологлави мъже (вероятно негови слуги)“. Той идвал от брега – от мястото, където се намирал корабът на мореплавателите.

Мистериозният човек им устроил пир и започнал да им разказва подробности за острова. „Мястото се казвало О‘Бразил и тук неговите предци понякога били негови принцове“. Нещо повече – той и няколко изискани личности всъщност били жертва на дяволско заклинание, извършено от велик некромант, и били „затворени в замъка, на който са почукали вчера“.

Посещението на моряците обаче развалило проклятието и сега господата вече са на свобода. Мъглата над острова пък се вдигнала и той, уж, вече щял да бъде свободен за посещения и от други.

Островът обаче така и не се превръща в нещо повече от мит и той се появява за последен път на карта от 1872 г.

Като за начало, вероятно подобно място никога не е съществувало. По картите са се появявали острови фантоми и преди, и след това. По тях често се рисуват земни маси, които никога не са съществували.

Един остров например, наречен Санди, успява да просъществува по картите от 1774 г. та чак до Google Earth. Той най-накрая е махнат от Google Maps и Earth, след като учени решават да отплава до него и в края на краищата установяват, че всъщност не съществува.

Островите фантоми могат да са резултат от митове, които картографите включват в своите творения (дори Атлантида се появява по истинските карти, включително на една от 1664 г.), или вследствие на грешки, направени от пътешественици (като например о-в Пепис, който „е създаден“, след като капитан прави грешка в изчисленията и решава, че един Фолкландски острови всъщност е нова земна маса). Понякога дори картографите включвали умишлено фалшиви острови – по този начин те разбирали кога някой копира творенията им. Не е изключено и моряците просто да са станали жертва на оптична илюзия (от типа на реещите се във въздуха кораби от 2021 г.).

В случая с Хай-Бразил, имаме всички основания да вярваме, че това място е най-обикновен мит, поддържан жив години наред чрез погрешни карти, както и благодарение на историите на определени личности с влияние. Другият вариант е да става дума за земна маса, която се е озовала под вода и се е превърнала в коралов риф. Освен ако историята за некроманта не ви се струва по-правдоподобна, разбира се.

Източник: IFLScience