Земята е пълна с най-различни природни красоти, но този път искаме да ви отведем на пътешествие, което ще пропусне известните курорти и познатите местности.

Вместо това ви предлагаме цели 10 острова, за които навярно не сте чували, а това си е истински пропуск. Нека ги посетим заедно.

Gallery
Остров Винга

Винга е шведски остров на около 15 километра от пристанищния град Гьотеборг. На острова не е разрешено да се ползват коли и всъщност няма редовна транспортна линия, по която да стигнете до него. През лятото ферибот може да отведе желаещите да го посетят.

Винга е добро място за риболов, както и за плуване. Тук е роден шведският поет Еверт Таубе и може да откриете посветен на него музей. Пак тук се намира и известен морски фар. Целият остров е дълъг само един километър и лесно може да го обходите, наслаждавайки се на гледката.

Снимка: Henrik Thomsson / Shutterstock

Gallery
Остров Линдисфарн

Това е приливен остров на североизточното крайбрежие на Англия, известен също като Свят остров, името на градската енория. Населението му е 162 души (2001 г.). Висок път свързва острова с брега на графство Нортъмбърланд и два пъти дневно се наводнява от приливи. Името на острова произлиза от Farne, „Място за уединение“, и Lindis, малка приливна река близо до острова.

В Линдисфарн има също малък Линдисфарнски замък, построен върху укрепление от Тюдорово време, който е премебелиран в стил „Изкуства и занаяти“ от Едуин Лъчънс за редактора на сп. Country Life Едуард Хъдсън. Линдисфарн е известен със своята медовина. В Средновековието се е считало, че ако душата е под Божията закрила, то тялото трябва да се усили с линдисфарнска медовина. Монасите отдавана са изчезнали, а рецептата на медовината остава тайна на семейството, което я произвежда.

Снимка: Michael Conrad / Shutterstock

Gallery
Остров Инищурк

Ще го откриете на десетина километра западно от Ирландия. Той също е компактен и размерите му са 2.5 на 5 километра. Тук има руини от църква от 16 век, както и сигнална кула, построена по Наполеоново време. Комбинацията от традиционна ирландска фолк музика и кухня прави острова изключително интересен за туристите.

Снимка: Maria_Janus / Shutterstock

Gallery
Остров Уитсъндей

Уитсъндей е малък и изключително красив архипелаг. Той е едно от най-прелестните и екзотични кътчета в Австралия. Някога бил част от континенталната суша, но с повишаването на нивото на световния океан постепенно се отделил от останалата част на континента. Островите Уитсъндей имат предимно хълмист релеф. Някои от островчета са безлюдни. Главен център на архипелага Уитсъндей е остров Хамилтън. Тук се намира летището на островите.

Снимка: alexmgn / Shutterstock

Gallery
Остров Доминика

Това е един нетипичен карибски остров, който не е често посещаван от туристи, тъй като няма известни курорти. Там обаче има над 300 реки и невероятна природа, които да изследвате на воля. Особено интересно място е Изумруденият басейн, който се пълни от водопад.

Снимка: mbrand8 / Shutterstock

Gallery
Остров Северен Андрос

Барбадос е любимият остров за почивка на най-богатите и известни знаменитости. А близо до него се намира Северен Андрос, който е място само за онези, които могат да си позволят лукса. А той е значителен - от невероятно вкусните гозби до частните плажове.

Снимка: Troutnu / Shutterstock

Gallery
Остров Сао Томе

Сао Томе е най-големият от островите Сао Томе и Принсипи. Населението му е над 133 000 души и представлява около 96% от цялото население на Сао Томе и Принсипи. По-високите части от острова са обрасли с гори и формират част от национален парк Обо. Най-масово говореният език на острова е португалският, но има и хора, които изполват езиците Форо и Анголар - креолски езици, базирани на португалския.

Снимка: Danita Delmont / Shutterstock

Gallery
Остров О Хо

Хората идват тук заради величествената гледка на националния парк "Акадия", но този остров, разположен в американския щат Мейн има и много други притегателни свойства. Лодката на пощальона изпълнява функцията и на туристически пренос, докато ако искате да отидете на пикник сред гората, ще трябва да почакате с месеци за разрешение. А ако пренощувате, не пропускайте да го направите в местната страноприемница, която е построена още през 1897 г.

Снимка: Eric Urquhar / Shutterstock

Gallery
Остров Аогашима

Аогашима e остров във Филипинско море и има вулканичен произход . Това е най-изолираният и населен остров на архипелаг Ицу. Там се намира и едноименното село Агошима. Затоплян от течението Куросио, островът е с по-топъл и мек климат, отколкото основната част на Япония.

Островът е заселен от преди много векове, но е трудно да се каже, от кога точно. Последното силно изригване на вулкана е станало в края на 18 век, вследствие на което са загинали стотици негови жители. Само 50 години след него на острова отново са се върнали хора, потомците живеят там и до сега.

Поради отсъствието на естествени пристанища и силни потоци, Аогашима винаги е бил трудно достъпен. Съществува само един пристан за съдове с водоизместимост до 500 тона, но той е непригоден за акостиране в лошо време или когато има голямо вълнение.

Снимка: Soica2001 (talk) - Own work, Public Domain, Link

Gallery
Островите Диомед

Те са два и са неразделни - единият е руски, а другият американски и се намират в средата на Беринговия проток, между континенталната част на Аляска и Сибир. Въпреки че двата острова са само на 3.8 км разстояние един от друг, те са разделени от международната граница между Русия и Съединените щати.

И понеже между двата острова се намира не само държавна граница, но и линията на смята на датата, на големия остров времето е с 23 часа по-напред от това на малкия. Затова двете скалисти парчета земя се наричат още остров Утре и остров Вчера.

Снимка: Landscape Stock Photos / Shutterstock