Какви ли не трикове използват производителите, за да убедят родителите, че храните, които предлагат за деца, са особено полезни. Трябва ли да се се доверяват на надписи като „обогатено с калций“ или „полезно да зъбите и костите“?
Определящо и важно е какъв е съставът.

Мюсли и сухи закуски

Пръчици, фигурки, буквички – те се заливат с мляко и закуската е готова. След минути те се стопяват и всичко става на каша. Децата ги ядат с удоволствие, а родителите са доволни, защото са убедени, че закуската е пълнозърнеста и пълна с минерали.

Минус: съдържат прекомерно много захар, сол и бързи въглехидрати. Това установиха проучвания на екип от университета в Тел Авив. Ако това е обичайната ежедневна закуска на детето, това се отразява зле на сърдечно-съдовата система. Захарите нарушават работата на ендотела – вътрешната обвивка на и градивен материал на кръвоносните съдове. 
Дори тези, на които пише „без захар“, са подсладени с мед  или имат сухи сладки плодове – сушени смокини, фурми, стафиди ...

Плодов фреш

Минус: Плодовият фреш е с високо съдържане на захар и плодови киселини, които дразнят слизестата обвивка на стомаха.
Например – чаша ябълков или портокалов сок има около 4 чаени лъжички захар.
Сокът от моркови, който е изключително богат на бета каротин, също може да се окаже вреден. Ако детето го пие всеки ден, той натоварва и затруднява работата на черния дроб.
Сокът от нар, който по принцип също е много полезен, също може да увреди стените на червата и зъбния емайл.

Детски бисквити

Плюс: те са направени по специална рецепта и буквално се „ топи“ в устата на бебето. Така че дори то да не може да дъвче, няма риск да се задави.
Минус: по състав бисквитите не са различават особено тези за възрастни: пшеничено брашно, захар, растителни масла, сухо обезмаслено мляко, набухватели и сол. С две думи – бързи захари.

Йогурт и млечни коктейли

Киселото мляко и айранът са много полезни, но децата не винаги ги обичат. Щом обаче им се добавят ароматизатори, оцветители и захар – стават особено привлекателни и за най-злоядите. Когато детето свикне да яде сладко, продуктите, в които няма захар, не са така привлекателни за него. Така се създава неправилен навик

„Детското меню“ в ресторанта

Пържени картофи, панирани пилешки хапки, „пръстчета“ , пица, кетчуп, сладки млечни коктейли – това е така нареченото „детското“ меню, което предлагат ресторантите. В него няма нищо здравословно. Специалното за детето е размерът на порцията и дизайнът.
Така че по-добре се вгледайте в състава на продуктите.

Източник: Новите родители