Когато си купувате шоколад или поръчвате пица всъщност знаете, че тези храни не са толкова добри за Вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание, но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500 мл, разказва Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли, а някои от тях дори имат репутация на здравословни.

Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна, само защото на нея пише „здравословно“, „нисък процент мазнини“ или „ X калории на порция – най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама.

Други трикове, които се използват: „30% по-малко захар“, „без мазнини“, „от 100% сок“, „отличен източник на калций“. Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката. Захарта може да е скрита под много форми, например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица. Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.

1. Овкусено кисело мляко

Захарта в малка кутийка от 200мл, може да достигне до 30гр., освен това има добавени различни химикали, които да направят овкусеното кисело мляко да изглежда по-добре и да привлича повече с аромат (въпросните Е-та по етикетите). Дори „здравословната“ малка Активия, която се промотира като напитка за здрав стомах и чревна флора съдържа 15гр. захар. За да получите максимални ползи от киселото мляко без да предозирате със захар, изберете натурално кисело мляко, може да се добави плод по собствен избор и/или мед.

2. Натурален сок

Всички знаем, че продуктите тип Кока-кола и Пепси съдържат голямо количество захар, но пиенето само на вода може да се окаже прекалено скучно.

Тогава се прибягва до натурални сокове, които се смятат от повечето хора като по-добра алтернатива, а от някои дори за здравословни.

Захарта при тях често е замаскирана като фруктоза или фруктозо-глюкозен сироп и съдържа абсолютно същия брой калории като обикновената захар – 4 калории на грам.

Също така някои марки използват като трик различни имена на захарта или комбинация от няколко вида, за да изглежда по-малко на пръв поглед. В такъв случай, за да получите общото количество трябва да направите едно или повече събирания и да умножите по 4, за да достигнете до общия брой калории – най-често на 100мл течност.

Всъщност има „натурални сокове“, които съдържат повече захар от Кока-Кола и Пепси. За разлика от глюкозата (въглехидратите след прием се разграждат до глюкоза – предпочитан източник на енергия от организма), която служи за гориво на тялото, фруктозата се обработва почти изцяло от черния дроб и се конвертира като мазнини. Този процес от своя страна увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания.

3. Енергийни и кофеинови напитки

Ясно е, че енергийните напитки съдържат немалко количество кофеин, но по-малко известен факт е, че също така в съдържанието си имат между 25 и 40 грама захар в една кутийка. Най-популярната напитка – Редбул съдържа 27 грама захар на 250мл течност в допълнение към другите химикали.

От своя страна популярните кофеинови напитки често съдържат бързи въглехидрати в комбинация с мазнини и допълнителни химикали. Популярната напитка Нескафе 3в1 съдържа захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе, млечен протеин и на 100 грама има 73гр. въглехидрат и 13гр. мазнини. Количеството захар не е ясно, но като се има предвид как е „разпределен състава“, може да се направи някакво предположение.

4. Кетчуп и барбекю сос

Рекламира се като сос базиран на доматена основа, но всъщност може да съдържа до 10 грама захар на 30 грама кетчуп. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите. Смятам, че това е така, защото рядко осъзнаваме какво всъщност седи зад повечето кетчупи.

Всъщност е доста лесно да се направи домашна алтернатива: смесете доматено пюре с оцет, лук и чесън или чесън на прах.

5. Дресинг за салата

Дресингът за салата попада в същата категория като овкусеното кисело мляко. Повечето марки рекламират продуктите си като дресинг без мазнина или с малко калории, но в същото време на 2 супени лъжици може да съдържат до 25г захар. Примерен състав: високо фруктозен царевичен сироп, оцет, дестилирана вода, малтодекстрин, вода, доматена паста, съдържа под 2%: изсушени домати, сол, оцветител, чушка, консерванти, подправки, натурален вкус (чесън). Обърнете особено внимание, когато се рекламира дресинг без или с малко мазнини, най-често при тях има голямо количество добавена захар, за да компенсира загубата на вкус при отстраняването на мазнините. Най-добрият вариант е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и пресен лимонов сок. Бонус. Всичко, което се промотира, че е без калории / мазнини За да се направят храните или напитките нискокалорични, или с нисък процент мазнини е нужно да се добави някакъв заместител, за да се подобри вкуса, вида и други параметри на дадения продукт, което най-често се получава чрез редица вредни химикали. Тази замяна всъщност прави храните с по-малко калории или мазнини, по-лош избор.