Уви, фрактурата на пениса е нещо съвсем реално. В човешкия пенис няма кости, тъй че под фрактура се разбира разкъсване на tunica albuginea – еластичната обвивка, покриваща възбудената тъкан на пениса. Пострадалият чува един специфичен пукащ звук, който, по всяка вероятност, е последван почти незабавно от смразяващ кръвта писък. Оттук насетне ситуацията е ясна – за доста време напред мъжеството ще бъде досущ като патладжан - подуто и лилаво.

Приблизително 175 000 души „счупват“ своя пенис всяка година. Т.е. явлението е рядко. Рядко с изключение на определени места в Иран.

В периода април 1990-та – октомври 1999-та лекар, работещ в град Керманшах в кюрдския регион на Иран, попада на 172 случая на фрактура на пениса. През 2000 г. той ги описва подробно в научното издание Journal of Urology. Какво би могло да обясни този висок брой? Да видим…

В останалите кътчета на света по-голямата част от фрактурите на пениса настъпват по време на секс. Бразилско проучване от 2014-та установява, че най-рисковата позиция (в приблизително половината от случаите) е „ездачка“ (cowgirl). На второ място е „кучешката“ (28,6%), а на трето – „мисионерската“ (21,4%).

В това иранско проучване обаче само 14 от инцидентите (т.е. 8%) са настъпили по време на секс. 19 (11%) от тях са станали в момент, в който мъжът се е претърколил върху възбудения си пенис по време на сън, докато малък брой - при спортно мероприятие или бой. Няма как да не споменем и случая на мъж, върху чийто възбуден пенис пада тухла. Друг пък го удря (без да иска) с тесла, докато „цепи буци захар на по-малки парченца“, трети е ухапан от магаре, докато е бил във възбудено състояние… Все злочести „инциденти“, сигурни сме.

Въпреки всичко, тези наистина нелепи ситуации не могат да засенчат общо 119-те случая на фрактура на пениса (69%), които са настъпили вследствие на тагхаандан. За непросветените – това е практика, характерна за определени части на Близкия изток и Централна Азия, при която хората избутват със сила надолу (или огъват) възбудения си пенис. Думата произлиза от кюрдската фраза „да щракне“, което се отнася до характерния щракващ звук, който се чува по време на нараняването. Проучването обяснява и какво е мотивирало мъжете да изпълнят тагхаандан – често те са искали да потиснат ерекцията или сексуалното си желание (което според някои вероятно е симптом на липсата на сексуално образование сред хората в района).

За финал, мъже, спете спокойно – да, фрактурата на пениса определено е неприятно състояние. То обаче не е необратимо и разкъсаната тъкан може да се поправи посредством операция. Важно е обаче да се действа бързо – ако човек не бъде опериран в рамките на 24 часа, той е изложен на много по-висок риск от еректилна дисфункция, както и от прекомерно извит пенис. Ето защо ако един ден и вие имате нещастието да преживеете това нараняване, не се срамувайте, а потърсете лекарска помощ незабавно.

Източник: MEL Magazine