Живакът е известен със своята токсичност и с това, че причинява здравословни проблеми по целия свят. Но любопитството на хората по отношение на опасните неща често е доста голямо. Ето защо въпросът „Можете ли безопасно да докосвате живак с голи ръце?“ се появява периодично. Изненадващото в случая е, че отговорът е „Да“.

Живакът не се абсорбира през кожата ни, така че можете да го докоснете, без да получите лоши странични ефекти. Вискозитетът му е между този на водата и пълномасленото мляко, но е с много по-голяма плътност. Той е 13 пъти по-плътен от водата, така че вероятно ще се изненадате колко тежки биха били няколко капки живак в дланта ви.

Фактът, че кожата ви няма да го абсорбира, не означава, че с него трябва да се борави небрежно. Ако имате някакви порязвания и живакът попадне в кръвта ви, това е изключително опасно. Друг проблем е, ако малки капки се отделят и се превърнат в пара. Кожата може да абсорбира живачни пари, но най-лесният начин живакът да попадне в тялото ни и да се натрупа в него е чрез вдишване. 

Какво се случва, ако погълнете живак?

И така, прочетохте частта за водата и пълномасленото мляко и случайно изпивате живака, попаднал на ръката ви. Е, добрата новина е, че няма да умрете, защото поглъщането на елементарен живак, за щастие, не води до неговото усвояване. По-малко от 0,01% от елементарния живак се поема от червата.

Отравянето с живак често е последица от натрупване на метала чрез соли или органични съединения. Човешките дейности, при които се отделя живак в околната среда, са изгарянето на въглища и добивът на злато. Голяма част от погълнатия живак идва от консумацията на риби, намиращи се по-високо в хранителната верига, които са натрупали живачни съединения чрез консумация на по-малки риби. Все пак проучванията показват, че консумацията на риба е полезна като цяло дори и при риск от натрупване на живак.

Колко опасен е живакът?

Колко опасен е живакът?

Живакът е токсичен и макар че с елементарния живак може да се работи дори с голи ръце (като се имат предвид горните предупреждения), има неорганични соли на живака, които разяждат кожата, очите и стомашно-чревния тракт.

Като цяло отравянията с живак са редки, но това може да не важи в пълна сила за хората, които са силно зависими от рибната диета, както и за миньорските общности.

Какво причинява живакът на организма?

Живакът и неговите съединения влияят на централната и периферната нервна система, както и на бъбреците. Той може да причини бъбречна недостатъчност, треперене, безсъние, загуба на паметта, нервно-мускулни ефекти, главоболие и когнитивни и двигателни дисфункции. Отравянето с живак се свързва и с намаляване на интелигентността. Симптомите на отравяне включват мускулна слабост, лоша координация, както и изтръпване на ръцете и краката.

Така че, да, можете спокойно да държите живак в голите си ръце. Но това, че можете, не означава, че трябва да го правите.

Източник: IFLScience