Необичайната текстура на обвивката на прасковата представлява един доста сложен защитен механизъм, който предпазва плода от насекоми и предотвратява появата на плесени по повърхността му. Макар че въпросните косъмчета, наречени трихоми, могат да бъдат от полза за растението, консумирането им не винаги е добра идея за абсолютно всеки.

Първо, важно е да отбележим, че твърденията, че кожата на прасковите е токсична, са абсолютно неверни. Същевременно обаче костилката им съдържа амигдалин: съединение, което се разгражда до циановодород. Всички от семейство Rosaceae, както и черешите и сливите, също съдържат тези токсични костилки.

Въпреки че костилката не влияе върху токсичността на останалата част от плода, понякога има смисъл да избягваме мъхът на прасковата.

Ако се върнем към основния въпрос „Можем ли да ядем кората на прасковата?“, то отговорът е „да“. Тя е ядлива, нетоксична и пълна с голяма част от хранителните вещества на плода. По-голямата част от фибрите на плода, както и антиоксидантните съединения, се намират в кожата. Установено е също, че съединенията, открити в нея, предпазват от окислително увреждане на бъбреците, черния дроб и мозъка при плъхове.

Има обаче хора, които е добре да избягват прасковената кожа. Тези с непоносимост към компонента rPru p 3 например могат да изпитат алергична реакция. Същевременно вътрешността на плода е по-поносима за тях.

Установено е също така, че плодовете с високо съдържание на фруктоза, като прасковите, изострят симптомите при хора със синдром на раздразненото черво (особено когато се консумират с обвивката).

Друг проблем, свързан с консумацията на кожата на който и да е плод или зеленчук, е съдържанието на пестициди. Внимателното измиване на продукта обаче би трябвало да реши и този проблем до известна степен (следите от пестициди не винаги означават, че храната е опасна, но ако искате да сте 100-процента сигурни, винаги можете да консумирате органични продукти).

И така, въпреки дребните рискове, свързани с яденето на кожата на прасковите, в крайна сметка е по-добре да си спестите малко време и да ги консумирате небелени. По този начин ще си набавите и цялото им хранително съдържание.

Източник: IFLScience