Извлеци от сливи и праскови се оказали смъртоносни за рака на гърдата, дори за най-агресивните му форми, съобщава Science Daily.

Изследванията са дело на учени от Тексас. Според тях резултатите са изключително обнадеждаващи - плодовата атака не само унищожавала раковите клетки, но била напълно безвредна за здравите.

Експертите от AgriLife Research стигнали до извода, че лабораторният успех е постигнат благодарение на две фенолови съединения, обичайна съставка на плодовете. Двата химикала са леко киселинни и са свързани с аромата, вкуса и цвета на овощната продукция.

Екипът на Дейвид Бърн и Луис Сиснерос-Зевалос тръгнал от изследване на антиоксидантите и хранителните фитосъставки в сливите. Оказало се, че по качества те са поне наравно, а и по-добри от тези в боровинките. Доскоро се смяташе, че боровинката е абсолютният номер 1 по съдържание на полезни микроелементи и антиоксиданти.

Атаката срещу два типа клетки на рака на гърдата, включително едни от най-агресивните, била извършена с екстракт от популярни търговски сортове: праскови "Rich Lady" и сливи "Black Splendor".

Хлорогенните и неохлорогенни фенолови съставки от плодовете, които ликвидирали туморните клетки, са доста разпространени във всички овошки, но в костилкови плодове като прасковите и сливите концентрацията им е много висока. Естествено, сега се готвят проучвания за разработка на алтернативна, безопасна "плодова" химиотерапия.