Изпийте хапче (от легалните, разбира се) и то веднага ще остави в устата ви гаден и горчив вкус. Колкото и тривиално да изглежда на пръв поглед, това всъщност е съществен проблем в медицината, който обаче съществува с определена причина.

Защо хапчетата имат толкова лош вкус?

Както обяснява Американското общество на химиците, по-голямата част от химикалите в медикаментите се извличат от растения и съответно по начало са горчиви.

Лекарствата също така се формулират по такъв начин, че да съдържат възможно най-малко добавки, тъй като те могат да попречат на действието на активните съставки. Използването на вкусни ароматизатори е доста ниско в списъка с приоритети и потенциално може да причини повече проблеми, отколкото вероятно си мислите.

Смята се, че горчивият вкус е еволюирал като възпиращ фактор срещу поглъщането на токсични вещества. Лекарствата от своя страна могат да бъдат токсични в достатъчно големи количества. Ето защо фактът, че мнозина от нас намират вкуса им за отблъскващ, всъщност е плюс.

Това обаче не е вярно за всички таблетки. Ибупрофенът (известен още като Advil) може да има сладък вкус, тъй като е буквално бонбон, покрит със слой захар. Най-вероятното обяснение за това е, че ибупрофенът може да раздразни стомаха и съответно покритието му предотвратява разграждането на лекарството по пътя му към червата.

Да подобрим вкуса на хапчетата

Таблетките с лош вкус могат да причинят проблеми както на лекарите, така и на пациентите. Над 90 % от педиатрите съобщават, че неприятният вкус на лекарствата е най-голямата пречка за завършване на лечението. Това е особено голям проблем за децата, тъй като те имат повишена чувствителност към горчиви вкусове до юношеството.

Антиретровирусните лекарства за ХИВ са известни с горчивия си вкус, което прави придържането към лечението значително предизвикателство (особено когато става дума за малки деца). За да преодолеят това препятствие, някои производители на лекарства създадоха техни алтернативи, като долутегравир, които са с вкус на ягода и се разтварят във вода.

Някои изследователи се надяват да решат по-широкия проблем с ужасния вкус на хапчетата. Учени от Фармацевтичния факултет на Калифорнийския университет използват данни, събрани от "електрически език", за да създадат система с изкуствен интелект (ИИ), която може да предсказва горчивината на лекарствата. В крайна сметка целта им е да направят медикаментите малко по-вкусни, за да гарантират, че пациентите се придържат към плана си за лечение.

Съвети за по-лесно преглъщане на хапчета

Ако ви е трудно да приемате лекарства заради вкуса им, има няколко лесни трика, които ще ви помогнат. Първо, опитайте се да поставите хапчето върху задната част на езика си и бързо да го преглътнете с чаша вода. Второ, просто задръжте носа си; вашето обоняние е отговорно за около 80 процента от това, което вкусвате.

И накрая, можете да покриете хапчето с нещо сладко като мед или кленов сироп. Мери Попинс в края на краищата е била права.

Източник: IFLScience