Ако редовно приемате лекарства, вероятно вече имате опит в преглъщането на хапчета. На някои хора обаче им е трудно да глътнат една по-голяма таблетка, без да се задавят или без да я разчупят преди това на четири. Предлагаме ви една хитрост, която значително ще ви улесни!

Методът, който трябва да използвате, се нарича „наведи се напред“ и е въведен от д-р Биндия Ганди. Тя обяснява пред Well + Good: „По този начин ще гълтате безопасно хранителни добавки или медикаменти, без да се ви засядат на гърлото. Принципът се състои в това да поставите таблетката по средата на езика, да изпиете една глътка вода и да наведете главата напред, за да преглътнете“. Толкова е просто! Просто се наклонете напред, докато преглъщате. Защо този метод действа? Навеждайки се напред, пречите на гърлото да се затвори. А то трябва да е отворено, когато се опитвате да преглътнете едно или повече хапчета, нали? Д-р Ганди продължава: „Когато наклоните главата напред, капсулите отиват назад в гърлото, така че да ги преглътнете по-лесно. Ако я наведете назад, дихателните пътища се отварят, което може да създаде проблеми“.

Мсе пак методът с навеждането напред не е гаранция за успех. Винаги е добре да внимавате при пиенето на лекарства, защото съществува опасност от задавяне. Затова д-р Ганди съветва да не се опитвате да преглътнете повече от едно-две хапчета наведнъж. И винаги ги приемайте с много вода, което улеснява гълтането.