През 19-и век лекарите не се славят с богат опит и солидна теоретична подготовка, а обикновените хора нямат добро образование. Това е благодатна среда за самозвани артисти и лекари шарлатани, които по онова време са повече от квалифицираните. Един от тях е британският бизнесмен Джеймс Морисън. Той е известен с безсрамните си лъжи, че може с хапчета на растителна основа да излекува всичко – от едра шарка до дизентерия. За всеобщо учудване хиляди негови съграждани вярват на тези твърдения.

В началото на 20-те години на 19-и век Морисън се разболява и това се оказва повратен момент в живота му. Той се отвращава от лекарите и от предписваните от тях медикаменти и решава, че може да предложи на хората нещо по-добро. Мъжът създава хапче за всичко и успява да заблуди изключително много хора, благодарение на което натрупва голямо състояние.

"Доверете се на Морисън, а не на лекарите"

Няма информация за болестта, от която страда бизнесменът, но по негови думи „в продължение на 35 години той живее в неописуема болка.“ Морисън вярва, че растителните таблетки, които сам приготвя, са успели да го избавят от мъките.

Воден от своя личен опит и от нищо друго, измамникът е убеден, че всяко заболяване или болка се дължат само и единствено на проблем с кръвта. Според него растителните разхлабващи средства помагат на организма да се пречисти от ненужното и укрепват човешкото здраве. Британецът заявява, че „истинските лекари само усложняват нещата.“

Какво представлява лаксативът на Джеймс Морисън?

През 1825 г. Морисън осъществява идеите си, като създава изцяло натурално хапче със състав: алое, ревен, кремотартар (винена киселина) и смирна. Самозванецът твърди, че чрез дефекация (изхождане) лаксативът може да избави човек от всичко – дизентерия, едра шарка, треска, пъпки или бълнуване през нощта.

Източник: Welcome Collection, public domain

Вълшебната таблетка е наречена „Универсално хапче“ или „Хапчето на Морисън“. То се предлага в два варианта – с по-слаб и с по-силен ефект и според бизнесмена може да се приема неограничено време. Англичанинът твърди, че 30 таблетки дневно е идеална дозировка (и особено доходоносна за бизнеса му).

В своята книга „Magic, Medicine and Quackery“ („Магия, медицина и шарлатанство“) от 1968 г. английският фолклорист и автор Ерик Мейпъл пише: „Чудото на Морисън е най-великата измама на века.“

За да придаде повече тежест на своето откритие, шарлатанинът твърди, че е създал ново учебно заведение – British College of Health. На пръв поглед всичко изглежда законно. Мъжът непрекъснато рекламира институцията, като разпространява листовки с доволни пациенти и уверява гражданите, че има подкрепата на свои колеги, макар тяхната квалификация също да е много спорна.

Рекламата дава страхотен резултат и болните бързо се доверяват на безскрупулния измамник. Той се оказва наистина предприемчив и със силно развит нюх на бизнесмен. Една от рекламите, които създава, е много популярна за времето си и оприличава човешкото тяло с дърво. Тя подтиква клиентите да започнат лечението с лаксатива, без да се налага консултация с лекар. „Когато растение или дърво има нужда от лечение, не лекуваме ли цялото, а не само отделна негова част или система?“, е посланието в рекламния материал.

Разхлабващото лекарство на Джеймс Морисън се предпочита от хората, защото през 19-и век една от най-често извършваните процедури за лечение е кръвопускането. В своя внушителен труд от над 700 страници, наречен Morisoniana и публикуван от измисления от самия него здравен колеж, англичанинът пише: „Ако изтече твърде малко кръв, ефектът ще е нулев. Ако е твърде много, пациентът може да умре.“

Също така клиентите му лесно се подвеждат от факта, че съставките на „Хапчето на Морисън“ е с растителен произход.

Измамникът заявява: „За да убедя света в безопасността и ефекта от лекарството, съм готов да погълна каквато и да е доза и за какъвто и да било период от време. Много хора вече го направиха и са повече от доволни. Колкото повече хапчета пият, толкова по-добре се чувстват. Могат ли поддръжниците на терапията с кръвопускане да се осмелят да направят същото – да позволят да им източат твърде голямо количество кръв?“

Неодобрението в медицинските среди

Джеймс Морисън е прав, че кръвопускането е абсурдна форма на лечение, но атаките и острата му критика срещу традиционните медицински подходи, както и опитът му да преобрази изцяло здравните грижи, му навличат, при това съвсем основателно, гнева на лекарите.

Томас Уейкли, първият редактор на авторитетното медицинско списание The Lancet, съществуващо и днес, опитва да изтъкне научни доводи срещу ефективността на таблетките.

И други лекари се борят с измамата на Джеймс Морисън, но, уви, хората не искат да им повярват. Единственото, което желаят, е бързо да оздравеят.