Лекари УМБАЛ „Св. Анна“ в София извършиха уникална операция и спасиха живота на 34-годишна пациентка, бременна в петия месец. Тя постъпва в столичната болница, след като в нощта на 10 срещу 11 ноември съпругът ѝ забелязва, че губи говор, докато приспива първото им дете. Жената дори получава изкривяване на лицето. Мъжът се опитва да раздвижи едната ѝ ръка, но неуспешно, след което се обажда на Спешна помощ.

30 минути по-късно жената вече е приета в болницата, където с нейния случай се ангажира мултидисциплинарен екип начело с д-р Нурфет Алиоски и доц. Росен Калпачки, както и лекари от Родилното отделение.

Оказва се, че пациентката е получила исхемичен мозъчен инсулт – една от водещите причини за смърт и инвалидност в България. Според националния здравен бюлетин болните с мозъчен инсулт съставляват 80% от болните с наличие на мозъчно-съдови заболявания. Най-честите причини за исхемичния мозъчен инсулт са тромбоза, емболия и мозъчна хипоперфузия. Най-честите инициални симптоми са свързани с остро настъпила огнищна неврологична симптоматика или по-рядко количествени промени в съзнанието при засягане на мозъчния ствол.

Жената веднага е подложена на специфично лечение, включващо тромболиза и механична тромбектомия. Лекарите успяват да извадят близо 4 см тромб от артерията, снабдяващ лявата половина от мозъка на жената, като по този начин спасяват както нейния живот, така и този на плода.