Днес името на Ернст Моро (1874-1951) вероятно не говори нищо на повечето хора. Но за австрийските педиатри и за медицината като цяло това име означава много.

Ернст Моро е педиатърът, който спасява хиляди бебета чрез метод, който все още се използва в медицината.

Bright Side публикуват историята на Ернст Моро, който въвежда прост метод в медицината за лечение на силна диария при кърмачетата. Като чуе човек диария, би си казал, че не е кой знае какъв проблем. Но знаете ли, че смъртността на кърмачетата в миналото е била близо именно 25%, като се оказва, че диарията е една от главните причини за това?

Доктор Моро успява да промени тази страшна статистика – намира начин да спаси болните деца, а лекарството му е едновременно просто и гениално. Той предлага да се даде на бебетата супа от моркови, приготвена само с 3 съставки: 500 г моркови, 1 литър вода и щипка сол. Лекарят съветва първо да се сварят морковите, след това да се пасира готовата смес и докато е още топла, да се добави малко сол.

Тази проста консистенция се оказва мощно оръжие срещу диарията – дори и в тежките й форми. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази моркова супа, пречат на бактериите да се придържат към чревните стени, като по този начин спират диарията. С течение на времето това лекарство е заменено с антибиотици, но в миналото тази рецепта е била единственото средство за лечение.

Освен тази знаменита животоспасяващата супа от моркови, доктор Ернст Моро има още редица ключови открития, превърнали се в основи при обучението на педиатрите. Той създава метод, чрез който навреме се открива спастична церебрална парализа при кърмачета. Моро разработва обикновен кожен тест за туберкулоза, който се използва чак до 60-те години.

Не на последно място името му носи детски рефлекс, който е показателен за развитието на нервната система при новородените и кърмачетата. Рефлексът на Моро се свързва със стряскането на бебето от силен шум или звук. Първата реакция е рязко и широко разтваряне на ръчичките – с разперени пръсти и изпънати крачета. Секунди по-късно ръцете се връщат в естественото си положение. Рефлексът се появява няколко дни след раждането и е нормално да продължи докъм 5-ия месец. Липсата на този рефлекс или неговата хиперпроява и продължителност може да говори за нарушения на нервната система.

От 1901 до 1902 г. работи с Теодор Ешерих във Виена, откривател на бактерията Escherichia coli.

Доктор Моро се пенсионира като преподавател към университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като педиатър до 1948 г.