Ново експериментално лекарство, създадено благодарение на съвместните усилия на американската компания "Байоджен" и на японската "Ейсай", успява да забави значително когнитивните и функционалните нарушения при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, предаде Ройтерс.

Медикаментът е тестван при пациенти с ранен стадий на заболяването. Установено е, че той забавя мозъчните нарушения с 27 процента в сравнение с плацебо, като отговаря на основната цел и потенциално дава надежда за пациентите и техните семейства, отчаяно търсещи ефективно лечение.

"Това не е огромен ефект, но е положителен", казва Роналд Петерсън, директор на Изследователския център за болестта на Алцхаймер към клиниката "Мeйо" в Рочестър, щата Минесота.

На базата на данните от изпитванията компаниите ще предприемат действия за одобрение на лекарството от американските власти. 

Според американската асоциация на страдащите от болестта на Алцхаймер се очаква броят на хората в САЩ, живеещи със заболяването, да се удвои приблизително до 13 милиона души до 2050 г.

В световен мащаб броят на хората без ефективно лечение на болестта може да достигне 139 милиона души до 2050 г.