Материалът трябва да се чете с уговорката, че всеки организъм има различни хранителни нужди и навици. Все пак съществуват няколко универсални съставки, за които се смята, че са много полезни за здравето:

1. Спанак

Спанакът е богат на хранителни вещества зелен листен зеленчук с високо съдържание на витамини А, С и К, както и на минерали като желязо и калций. Освен това е и отличен източник на антиоксиданти и фибри, които подпомагат здравословното храносмилане и поддържат във форма организма.

2. Боровинки

Боровинките са богати на антиоксиданти, сред които се отличават антоцианини, които се свързват с редица ползи за здравето, включително оросяване на мозъка, подобряване на мозъчната функция, намален риск от сърдечни заболявания и потенциално противовъзпалително действие.

3. Сьомга

Сьомгата е мазна риба, богата на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето, мозъчната функция и намаляването на възпаленията в организма. Тя също така е подходящ източник на протеини и витамин D.

4. Киноа

Киноата е безглутеново пълнозърнесто растение, богато на протеини, фибри и различни витамини и минерали. Тя се смята за пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, необходими за възможно най-добро здраве.

5. Авокадо

Авокадото е богат на хранителни вещества плод с високо съдържание на здравословни мононенаситени мазнини, фибри, калий и витамини Е, К и С. Известно е, че поддържа здравето на сърцето, грижи се за здравето на кожата и се отразява благотворно върху контрола на теглото. Bъпpeĸи чe cъдъpжa 14-17 гpaмa въглexидpaти, 12-14 oт тяx ca фибpи, ĸoeтo гo пpaви полезна pacтитeлнa xpaнa, подходяща за всякакъв вид диета - както за отслабване, така и за покачване на мускулна маса.

6. Куркума

Куркумата е подправка, известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, дължащи се главно на активното съединение куркумин. Тя е изследвана заради потенциалните си ползи за намаляване на възпаленията, подобряване на мозъчната функция и поддържане на здравето на ставите. Неслучайно отдавна се използва в китайската и индийската медицина в помощ в борбата срещу кожни възпаления, различни видове рани, ухапвания, очни възпаления и др.