Начинът, по който се ражда едно бебе, може да промени начина, по който имунната му система реагира по-късно на животоспасяващи лекарства.

Ново проучване, проведено в Китай, показва, че пътят от утробата до света, независимо дали е вагинален или хирургичен, може да повлияе на ефективността на ваксината срещу морбили. Изследователите установяват, че децата, родени чрез цезарово сечение, се нуждаят в по-голяма степен от втората ваксина от повечето. Без този бустер рискът ваксината да не проработи е по-голям.

Анализът е извършен от учени от Университета в Кеймбридж и Университета Фудан в Китай и включва данни от 1505 двойки майка-бебе в Китай.

Обикновено около 5 % от децата, на които е поставена първата доза ваксина срещу морбили на възраст под 1 година, не показват отговор на антитела. Между 2013 г. и 2018 г. обаче вероятността бебетата, родени чрез цезарово сечение в Китай, да не получат антитяло към ваксината срещу морбили е 2,56 пъти по-голяма от тази при родените вагинално.

За щастие, втората ваксина срещу морбили компенсира този неуспех, като предизвиква закъснял и "силен имунен отговор". Но е важно да се знае за това изоставане, тъй като то може да помогне за разработването на ефективни политики за ваксиниране.

През 2021 г. милиони деца по света са пропуснали да се включат в профилактичните прегледи за морбили - рекорден брой, който поставя стадния имунитет в редица страни в опасна критична точка.

"Знаем, че много деца в крайна сметка не си правят втората ваксина срещу морбили, което е опасно за тях като индивиди и за по-широката част от населението", обяснява генетикът Хенрик Салие от Университета в Кеймбридж.

"Бебетата, родени с цезарово сечение, са тези, които наистина искаме да проследим, за да сме сигурни, че ще получат втората си инжекция срещу морбили, защото е много по-вероятно първата да не успее."

Морбили е вирусно респираторно заболяване с непосредствена заплаха и едно от най-заразните заболявания, които познаваме. Ваксината е единственото, с което разполагаме, за да го ограничим, и изисква поне 95-процентна ваксинация, за да се постигне стаден имунитет в населението.

Китай е близо до премахването на морбили, но при последните епидемии около една трета от заболелите от вируса вече са били ваксинирани. Такива "пробивни" инфекции се случват, когато имунната система на индивида или не реагира на ваксината, или го прави твърде слабо.

Очаква се определен процент пробивни инфекции, поради което е изключително важно да се ваксинират възможно най-много хора, но това е деликатен баланс, който нарастването на броя на цезаровите сечения може да наруши.

Децата, които са се появили на този свят с цезарово сечение, за разлика от родените вагинално, са изложени на малко по-голяма вероятност от придобиването на някои имунни нарушения. Учените все още се опитват да намерят причината за това.

През 2022 г. едно проучване свързва цезаровото сечение с по-ниски реакции на антитела след ваксини срещу менингококи и пневмококи. В изследването бебетата, родени по вагинален път, са имали двойно по-високо ниво на защитни антитела след поставянето на инжекциите.

По това време учените изказват теорията, че бебетата, родени чрез цезарово сечение, не са "попили" със същите важни микроби от вагината на майката и те могат да имат стимулиращ ефект върху новообразуваната имунна система.

Проучването в Китай не изследва причините за влиянието на цезаровото сечение върху реакциите към ваксините, но авторите подозират подобна причина.

"При раждане с цезарово сечение децата не са изложени на въздействието на микробиома на майката по същия начин, както при вагинално раждане", обяснява Салджи.

"Смятаме, че това означава, че им е необходимо повече време, за да наваксат в развитието на чревния си микробиом, а с това и в способността на имунната система да се зареди с ваксини срещу болести, включително морбили."

Засега обаче това е само теория. Макар че при бебетата, родени с цезарово сечение, се наблюдава различен спектър от бактерии в червата в сравнение с тези, родени по вагинален път, други проучвания показват, че разликите изчезват след около 9 месеца.

Имунната система на новородените до голяма степен е загадка. Изследователите дори не могат да постигнат съгласие по въпроса дали бебето се ражда стерилно на бял свят, или вече е снабдено с микробиом от утробата. Не е ясно също така дали бебето „попива“ чревния или вагиналния микробиом на майката и доколко кърменето играе роля след раждането.

От 2000 г. насам броят на цезаровите сечения се е удвоил в световен мащаб. Сега тази операция представлява около 20 % от ражданията в световен мащаб, а в някои страни като Бразилия - до половината от всички раждания.

От решаващо значение за общественото здраве е да знаем как тази популярна процедура влияе върху имунитета на следващото поколение.

Изследването е публикувано в Nature Microbiology.

Източник: Science Alert