От обявяването на пандемията от COVID-19 измина малко повече от месец. Въпреки това в момента се разработват близо 115 ваксини срещу заболяването в цял свят. Френският институт „Пастьор“ например се опитва да модифицира ваксината срещу дребна шарка, за да „излъже“ тялото и да го накара да произвежда антитела срещу новия коронавирус.

През март Coalition for Epidemic Preparedness Innovations на Норвегия (CEPI) одобри първоначална субсидия от 4,9 млрд. долара за финансирането на изследователската дейност на института. Това е една от общо осемте ваксини, които CEPI подкрепя, въпреки че само два или три проекта ще бъдат финансирани до самия край.

Според CEPI ще бъдат необходими 2 млрд. долара за създаването на ваксина срещу COVID-19, която ще може да бъде произведена в количества, достатъчни за имунизацията на милиарди хора за рекорден период от време. Според вирусолога Фредерик Танджи обаче – ръководител на лабораторията за ваксинни иновации към института, смята, че имунизацията е единственото реално решение на пандемията.

Той сравнява мерките за социално дистанциране и самоизолация с поставянето на лепенка върху гигантска рана. „Според това, което знаем за потенциала на заразяване на SARS-CoV-2, 60-70 процента от човешкото население трябва да бъде имунизирано“, казва Танджи пред Business Insider. Ето защо френският институт работи усилено върху създаването на потенциално работеща ваксина.

Екипът на Танджи е модифицирал стандартната ваксина срещу дребна шарка по такъв начин, че да включва един-единствен протеин SARS-CoV-2. Те се надяват, че по този начин ще задействат имунна реакция в тялото, сходна с тази, която наблюдаваме при ваксината срещу морбили, паротит и рубеола. Според него всяка фабрика по света може да създава ваксина срещу дребна шарка, което прави модифицираната ваксина един от най-обещаващите кандидати.

Източник: Science Alert