Доклад на УНИЦЕФ показва, че близо 170 млн. деца по света на възраст под 10 години не са били ваксинирани срещу морбили в периода 2010-2017 г. (включително 2,5 млн. в САЩ и 500 000 във Великобритания), пише The Guardian.

Основната за разпространението на заболяването в света е положена преди години, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. „Вирусът винаги ще намира неваксинираните деца. Ако ние сериозно желаем да предотвратим разпространението на тази опасност, но предотвратимо заболяване, ние трябва да ваксинираме всяко дете в богатите и бедните държави“, подчерта Фор.

Виж още: Изследване върху 657 461 деца не открива връзка между ваксините и аутизма

За първото тримесечие на 2019 г. случаите на морбили са се увеличили с 300 процента в сравнение със същия период миналата година, допълват още от УНИЦЕФ. Потвърдени са 110 000 случая на заболяването.

Случаите на морбили достигнаха най-високото си ниво в Европа за последните 20 г. и доведоха до обявяване на извънредно положение в Ню Йорк.

В държавите със среден и нисък доход ситуацията е критична, алармират от УНИЦЕФ. През 2017 г. в Нигерия е отчетен най-високият брой на деца под една година, които са пропуснали първата ваксина - близо 4 милиона души. След това са Индия (2,9 милиона души), Пакистан и Индонезия (по 1,2 милиона всяка) и Етиопия (1,1 милиона).

Много държави не въвеждат втора ваксина, която се дава след 4-годишна възраст.