Най-голямото до момента изследване на ваксините и аутизма показва, че между двете неща не съществува връзка. Дори и при децата, които са изложени на по-голям риск от развиването на това разстройство на социалното развитие. Нещо повече – учените откриват, че е по-вероятно неваксинираните деца да бъдат диагностицирани с аутизъм, отколкото ваксинираните.

Митът, че ваксините предизвиква аутизъм, е разбиван многократно през годините.

През 1998 г. Андрю Уейкфийлд публикува изследване, направено върху 12 деца, което свързва ваксините за морбили, рубеола и епидемичния паротит с аутизма. Впоследствие резултатите му така и не могат да се повторят, а по-късно става ясно, че той е фалшифицирал данните, което довежда до отнемането му на лиценза.

Друго изследване през 2017 г. свързва алуминия във ваксините с аутизъм. Малко по-късно то е оттеглено, след като учените забелязват, че изображенията са били манипулирани, а един от съавторите заявява, че данните в текста са били умишлено променяни преди публикацията.

Въпреки това този мит продължава да съществува и да се разпространява из интернет като горски пожар и дори допринесе за удвояването на случаите на морбили в глобален мащаб през 2018 г. Някои деца дори са принудени да се ваксинират без съгласието на родителите си.

Най-новото изследване, което достига до заключението, че не съществува връзка между ваксината срещу морбили и аутизма, е проучило 657 461 деца, родени в Дания в периода 1999-2010 г. 6517 от тях са били диагностицирани с аутизъм.

Научният труд, публикуван в Annals of Internal Medicine, открива, че децата, които имат братя или сестри, страдащи от аутизъм, са 7 пъти по-предразположени към това разстройство в сравнение с онези, при които то не се среща в тяхното семейство. 5 пъти по-вероятно е момче да бъде диагностицирано с аутизъм, отколкото момиче.

Въпреки това дори в тези групи, където рискът е по-висок, учените не откриват каквато  да било връзка между ваксинирането и диагностицирането с аутизъм. Нещо повече – изследователите установяват, че петте процента деца, които не са били ваксинирани и които са участвали в изследването, са 17 процента по-предразположени към това заболяване в сравнение с онези, които са били ваксинирани.

„Нашето изследване подкрепя твърдението, че ваксините против морбили не увеличават риска от аутизъм, нито пък го активират при онези, които са податливи на развитието му“, пишат авторите от института „Стейтънс Серъм“ в Копенхаген.

Това е поредното проучване, което показва, че подобна връзка не съществува.

„Родителите не трябва да пропускат ваксините, защото се страхуват, че могат да предизвикат аутизъм – казва д-р Андърс Хвийд пред Ройтерс, водещият автор на проучването. – Опасността от неваксиниране довежда до зачестяването на случаи на морбили – нещо, на което ставаме свидетели в момента.“

Източник: IFLScience