Ваксините са спасили милиони хора по света. Въпреки това множество хора предпочитат да не ваксинират своите деца. Всички – от Световната здравна организация до Роалд Дал (и дори и тази жена, която е изпитала на гърба си страничните ефекти от ваксините) ни подканват да не ги пренебрегваме.

В някои части на САЩ децата се нуждаят от съгласието на родителите си (или на своя настойник), за да се ваксинират. Какво тогава може да направи едно дете, ако иска да се предпази от заболяванията, но родителите му не му позволяват?

В поредица от постове, емблематични за абсурдните времена, в които живеем, децата на хората, противопоставящи се на ваксините, се обръщат към Reddit за съвет. Те питат как могат да се предпазят от потенциално опасните заболявания, без да изискат съгласието на родителите си.

Виж още: Грипните ваксини – между митовете и фактите

„Пиша това, тъй като съм 15-годишно дете на родители, които са се обявили против ваксините. 4 години се опитвам да убедя майка си, че те са безопасни. Безуспешно – пише едно дете в тема, посветена на правните съвети в Reddit. – Затова реших да проуча въпроса как мога да се ваксинирам без съгласието на майка ми.“

Това в никакъв случай не е изолиран пост.

В САЩ специално човек не може да направи много в подобна ситуация. След навършването на 16 години на всеки човек се полага поверителна среща с лекаря без съгласието на родителите. В повечето щати обаче трябва да имате навършени 18 години, за да може да се подложите на медицински процедури без съгласието на родителя. Без позволението на майката или бащата едно дете в САЩ не може да се ваксинира законно. Решението в случая се свежда единствено до еманципация.

Виж още: 12-годишно момче събра всички доказателства, че ваксините причиняват аутизъм

Според Vaxopedia.org едно дете може да се ваксинира без съгласието на родителите си, само ако живее в един от тези 15 щата: Алабама, Аляска, Арканзас, Делауер, Айдахо, Илинойс, Канзас, Луизиана, Мейн, Масачузетс, Монтана, Невада, Орегон, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Вашингтон и Западна Вирджиния.

Извън тези щати положението е доста по-сложно. 15-годишно момче от Минесота е толкова отчаяно, че дори пита дали да подправи подписа на родителите си, за да се ваксинира.

Как бихте постъпили, ако се противопоставяте на ваксините, но разберете, че детето ви се опитва да се ваксинира без ваше съгласие?

Източник: IFLScience