В следващите редове ще откриете най-често срещаните митове, свързани с грипните ваксини. И всеки един от тях ще бъде развенчан, пише io9.

„Може и да греша – пише научният журналист Тара Хейли, която е създала този списък. – Но съм почти сигурна, че съществуват много повече глупости и дезинформация за грипната ваксина, отколкото за която и да е друга.“ За да попречи на разпространяването на погрешни твърдения, Хейли решава да напише дълъг и изчерпателен пост, свързан с всеки един мит по темата, на който е успяла да се натъкне.

Крайният резултат е налице. 25 мита, развенчани подробно на базата на множество медицински изследвания:

Мит 1: Грипната ваксина ви заразява с грип или ви разболява.

Не, не го прави. Това е един от най-разпространените митове, въпреки че е биологично невъзможно човек да се разболее от инактивираната ваксина. Има ли хора, които се разболяват веднага след като са ваксинирани? Разбира се, става дума за заразяване, което вероятно се е случило преди инжекцията, и са необходими няколко дни, за да се появят симптомите, или е просто съвпадение (и може да не е грип). Грипната ваксина има нужда от две седмици, за да предостави защита, а инкубационният период на грипа е около 2-5 дни. Човек, който се е заразил с грип в рамките на по-малко от седмица след инжекцията, е бил заразен преди ваксинирането. Дори и при живата ваксина в носния спрей, отслабеният вирус не може да причини грип.

Заслужава да се отбележи, че някои хора може да се почувстват болнави няколко дни, до две седмици след ваксинирането. Главоболието, гаденето, леката температура и общото наразположение обикновено се дължат на това, че имунната система се задейства да образува антитела срещу съответните щамове на вируса.

Мит 2: Грипните ваксини съдържат опасни съставки, като живак, формалдехид и антифриз.

Не, точно. Освен това съставките не са опасни. Еднократните дози на ваксината срещу грип и ваксиналните назални спрейове не съдържат живачни съединения. Многократните инжекции съдържат консервант, наречен тимерозал, който се разгражда на 49% етилживак и се използва за предотвратяване на замърсяването на съда, в който се съхранява ваксината, с бактерии.

Етилживакът се обработва по различен начин от организма в сравнение с метилживака, невротоксин, който се натрупва в тялото и който можем да получим от някои риби. (Имайте предвид колко много значи една буква в химията: метанолът е антифриз, етанолът е Шардоне.) Етилживак се състои от по-големи молекули, които не могат да навлязат в мозъка и напускат тялото в рамките на седмица.

Няма опасност от ваксините с тимерозал - те са изследвани и доказани като безвредни, дори за деца. Но имайте предвид, че съществуват множество грипни ваксини без този консервант, ако имате каквито и да било опасения.

Няколко няколко грипни ваксини съдържат формалдехид в безопасни количества (Fluarix, FluLaval, Agriflu и Fluzone), за да инактивира вируса, така че да не може да причини заболяване. Той не се съдържа в други противогрипни ваксини (Afluria, FluMist, Fluvirin и др.). Формалдехидът се среща естествено и в плодовете и зеленчуците, дори се произвежда от човешкото тяло за разнообразни цели, например производство на аминокиселини. Количествата формалдехид във ваксините варират от 5 до 100 μg на доза. За сравнение, една обикновена круша съдържа между 8,6 to 13,2 mg (8600 to 13200 µg) формалдехид.