Японски учени установиха, че ряпата може да бъде особено полезно оръжие за борба срещу грипа. Оказва се, че щам на бактерия в маринованата ряпа - популярно блюдо в Япония, стимулира имунитета срещу вирусите на грипа.

Пробиотично питие, съдържащо мощната съставка, е тествано върху мишки. При гризачите ефектът е бил толкова силен, че е предотвратил инфекция със силно заразния щам H1N1 на свинския грип, информира в. Дейли експрес.

Специалистите вече правят изпитания с хора с надеждата да постигнат същия благоприятен ефект. Ако действието му бъде потвърдено, голям брой човешки животи могат да бъдат спасени с пробиотичното питие, подобно на тези, стимулиращи „добрите” бактерии в червата.

Учените вярват, че по същия начин могат да осигурят защита и срещу смъртоносния нов щам H7N9 на китайския птичи грип, проявил се за пръв път сред хора по-рано през тази година.

Авторите на проучването са установили, че консумацията на пробиотичната напитка в продължение на 14 дни преди вирусна инфекция облекчава симптоми на заболяването като загуба на тегло и влошаване на общото състояние.