От векове насам приготвянето на купичка пилешка супа за болен близък е обичайна практика по света. Днес поколения от почти всички култури се кълнат в ползите от пилешката супа. В САЩ ястието обикновено се прави с юфка, но различните култури приготвят успокояващия лек по свой собствен начин.

Пилешката супа като терапия може да се проследи до 60 г. от н.е. и Педаний Диоскорид, военен хирург, служил при римския император Нерон, чиято петтомна медицинска енциклопедия е била ползвана от първите лечители в продължение на повече от хилядолетие. Но произходът на пилешката супа датира от хиляди години по-рано, от древен Китай.

И така, в сезона на настинките и грипа, който е в разгара си, си струва да се запитаме: Има ли научна обосновка на убеждението, че тя помага? Или пилешката супа служи само като успокояващо плацебо, т.е. осигурява психологическа полза, докато сме болни, без действителна терапевтична полза?

Като регистриран диетолог и професор по диететика и хранене съм наясно с привлекателността на пилешката супа: топлината на бульона и богатите, пикантни вкусове на пилето, зеленчуците и юфката. Това, което придава на супата този характерен вкус, е "умами" - петата категория вкусови усещания, заедно със сладкото, соленото, киселото и горчивото. Често я описват като "месна".

Подобрен апетит, по-добро храносмилане

Във всичко това има логика, тъй като аминокиселините са градивните елементи на протеините, а аминокиселината глутамат се съдържа в храните с вкус умами. Не всички храни с умами вкус обаче са месо или птици; сиренето, гъбите, мисо и соевият сос също го притежават.

Изследванията показват, че вкусът, изглежда, е от решаващо значение за лечебните свойства на пилешката супа. Когато преглеждам пациенти със заболявания на горните дихателни пътища, забелязвам, че много от тях започват внезапно да ядат по-малко или изобщо не се хранят. Това е така, защото острите заболявания предизвкват възпалителна реакция, която може да намали апетита ви. Нежеланието за ядене означава, че е малко вероятно да си набавите необходимата храна, което едва ли е оптимална рецепта за здравето на имунната система и възстановяването след боледуване.

Доказателствата обаче сочат, че вкусът умами в пилешката супа може да помогне за повишаване на апетита. Участниците в едно проучване твърдят, че са се почувствали по-гладни след първото си опитване на супа с добавен от изследователите умами вкус.

Според други проучвания умами може също така да подобри усвояването на хранителните вещества. След като мозъкът ни усети умами чрез вкусовите рецептори на езика, тялото ни подготвя храносмилателния си тракт за по-лесно усвояване на протеините.

Това може да намали стомашно-чревните симптоми, които много хора изпитват, когато са болни. Въпреки че повечето хора не свързват инфекциите на горните дихателни пътища със стомашно-чревни симптоми, изследвания при деца установяват, че грипният вирус засилва симптомите на коремна болка, гадене, повръщане и диария.

Може да намали възпалението и запушения нос

Възпалението е част от естествения отговор на организма на нараняване или заболяване; възпалението възниква, когато белите кръвни клетки мигрират към възпалената тъкан, за да подпомогнат оздравяването. Когато този възпалителен процес настъпи в горните дихателни пътища, той води до общи симптоми на настинка и грип, като запушен или течащ нос, кихане, кашлица и сгъстена слуз.

И обратно, по-ниската активност на белите кръвни клетки в носните пътища може да намали възпалението. И интересното е, че изследванията показват, че пилешката супа всъщност може да намали броя на белите кръвни клетки, които пътуват към възпалените тъкани. Тя прави това, като директно потиска способността на неутрофилите, вид бели кръвни клетки, да се придвижват към възпалената тъкан.

Основни съставки

За да разберем наистина успокояващия и лечебен ефект на пилешката супа, е важно да разгледаме нейните съставки. Не всички пилешки супи са пълни с питателни лечебни свойства. Например в ултрапреработените ѝ консервирани варианти, както с юфка, така и без, липсват много от антиоксидантите, които се съдържат в домашно приготвените версии. Повечето консервирани варианти на пилешка супа са почти лишени от обилни зеленчуци.

Домашната супичка се отличава от консервираната именно по основните хранителни вещества. Пилешкото месо осигурява на организма пълноценен източник на протеини за борба с инфекциите. Зеленчуците доставят широк набор от витамини, минерали и антиоксиданти. Ако е приготвена по американския начин, юфката осигурява лесно смилаем източник на въглехидрати, които тялото използва за енергия и възстановяване.

Дори топлината на пилешката супа може да помогне. Пиенето на течността и вдишването на изпаренията повишават температурата на носните и дихателните пътища, което разхлабва гъстата слуз, която често съпътства респираторните заболявания. Проучванията показват, че пилешката супа е по-ефективна за разхлабване на слузта в сравнение със самата гореща вода.

Билките и подправките, които понякога се използват в пилешката супа, като черен пипер и чесън, също помагат в това отношение. Бульонът, който съдържа вода и електролити, помага за рехидратацията.

Ето защо за да увеличите максимално ползите за здравето от пилешката супа, ви препоръчвам домашно приготвена разновидност, която може да се направи например с моркови, целина, пресен чесън, билки и подправки. Но ако се нуждаете от по-удобен вариант, погледнете етикета със съставките и хранителните стойности и изберете супи с разнообразни зеленчуци вместо ултрапреработен, лишен от хранителни вещества вид.

Накратко, най-новите научни данни сочат, че пилешката супа - макар и да не е абсолютен лек за настинка и грип - наистина помага за оздравяването. Изглежда, че баба е била права и в това отношение.

Автор: Колби Тийман (Colby Teeman), асистент по диететика и хранене, Дейтънски университет (University of Dayton).

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с любезното съгласие на нейния автор. Прочетете оригиналната статия тук.