Ако бременните жени имат достъп до няколко простички и евтини здравни мерки, като например аспирин, можем да предотвратим смъртта на над един милион бебета в развиващите се страни всяка година – независимо дали става дума за мъртво раждане или за смърт, настъпила впоследствие. Това сочи ново изследване, публикувано на 9 май тази година.

Международният екип от изследователи също така изчислява, че една четвърт от бебетата в света се раждат недоносени или с ниско тегло, и добавя, че в тази област не е постигнат почти никакъв напредък.

Изследователите призовават правителствата и организациите да увеличат грижите, които жените и бебетата получават по време на бременността и раждането в 81 страни с ниски и средни доходи.

Осем доказани и лесно изпълними мерки биха могли да предотвратят повече от 565 000 мъртвородени деца в тези страни. Това показват поредица от трудове, публикувани в списание The Lancet.

Мерките включват осигуряване на хранителни добавки с микроелементи, протеини и енергия, ниски дози аспирин, хормона прогестерон, обучение за вредата от тютюнопушенето и лечение на малария, сифилис и бактерии в урината.

Ако на бременните жени се предоставят стероиди и лекарите не прерязват веднага пъпната връв, смъртта на повече от 475 000 новородени също би могла да бъде предотвратена, установява изследването.

Според изследователите въвеждането на тези промени би струвало около 1,1 милиарда щатски долара.

Това е "малка част от сумата, която получават другите здравни програми", казва Пер Ашорн, водещ автор на изследването и професор във финландския университет в Тампере.

Доста по-типично явление

Друг автор на проучването, Джой Лоун от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заявява пред AFP, че изследователите са използвали ново определение за бебета, родени преждевременно или с поднормено тегло.

Тя казва, че традиционният начин за определяне на ниско тегло при раждане - ако бебето е родено с тегло под 2,5 кг - е бил в известен смисъл "избран наслуки" от финландски лекар през 1919 г.

Тази "много груба мярка" е останала еталон за повече от век, въпреки многобройните доказателства, че "всички тези бебета не са еднакви", каза Лоун.

Изследователите анализират база данни, която включва 160 милиона живородени деца от 2000 до 2020 г., за да установят колко често бебетата се раждат "твърде рано и твърде малки", казва тя. След като взимат предвид новите и по-прецизирани мерки, учените, уви, достигат до заключението, че това е нещо, което се среща значително по-често.

Изследователите изчисляват, че 35,3 милиона - или 1 на всеки 4 - от бебетата, родени в света през 2020 г., са преждевременно родени или твърде малки. Те ги класифицират под новия термин "малки уязвими новородени".

Макар че повечето от бебетата са родени в Южна Азия и Субсахарска Африка, Лорън подчерта, че всяка страна е засегната.

Една от причините да има слаб напредък в тази област е, че въпросните проблеми обикновено "са нещо, което се случва на семейства и жени, чието мнение не се зачита толкова много", каза Лоун.

Например бременните афроамериканки в САЩ получават по-ниско ниво на грижи от другите групи, добави тя.

Източник: Science Alert