Младите майки често завират нос и обичат да душкат бебетата си. Не само заради безграничната си любов.
Новородените наистина миришат прекрасно и и миризмата им е приятна не само за родителите, но дори и за непознати.

Това доказа проучване, публикувано в швейцарското научно списание Frontiers in Psychology. В експеримента са участвали 30 жени. Половината от тях са родили наскоро, а останалите никога не са раждали. Те били помолени да помиришат дрешките на бебета на възраст от два дни.
И по време на експеримента учените наблюдавали дейността на мозъка на жените.
Оказало се, че както раждалите, така и нераждалите реагират еднакво на миризмата на бебета. Ароматът незабавно активизира тази част от мозъка, която обикновено реагира на награди и на вкусна храна.

Защо бебетата миришат толкова привлекателно

Учените все още не са успели да отговорят недвусмислено на въпроса, но имат няколко версии. 

Потта на бебето

Според една теория вълшебният аромат на бебето идва от вещества, които се отделят с потта му. Миризмата обаче не се запазва повече от шест седмици - метаболизмът постепенно се променя, тъй като бебето вече получава храна не през пъпната връв, а се храни с мляко. 

Естествената „смазка“ при раждане и амниотичната течност

Преди да се родят, бебетата плуват в амниотичната течност в продължение на много месеци. В същото време самите те са покрити с бяло вещество, подобно на восък, известно като първична мазнина. Някои предполагат, че „смазката“ и амниотичната течност влияят върху миризмата на бебето. И тя е толкова силна, че ароматът остава върху тялото дори след като бебето се изкъпе.

През 2019 г. изследователите сравнили химическия състав на миризмата на околоплодната течност и миризмата от главата на новородено. Оказало се, че някои компоненти съвпадат, но миризмата на новороденото съдържа повече съставки и все пак се различава от течността, в която то е плувало.

Знак за разпознаване

Възможно е специалният аромат на бебето да е заложен от природата, за да помогне на майката.
И така, през 1987 г. учените провели проучване. Те помолили жените да намерят децата си по миризма. В резултат на това 90% от майките успели да идентифицират бебетата си, като просто ги помирисали. 

Оцеляване на бебето

Никой не обича главния герой на романа "Парфюм" още от детството му. Помните ли? И това е така, защото Жан-Батист Гренуй не мирише абсолютно на нищо. Затова дори собствената му майка се опитва да го убие.
Психолозите смятат, че миризмата на новородени допълнително укрепва връзката между майката и детето. А както показва процесът на еволюцията, тя е необходима за оцеляването на бебето.
Бебетата също бързо свикват с миризмата на майка си. Те се успокояват по-добре, когато лежат до дрехите или възглавницата на майка си, а също така вдишват миризмата на нейното мляко. Докато кърмата на други жени няма такъв ефект.

Продължава на страницата на Новите родители