Лекари съобщиха за първия известен на човечеството случай на жена, която уринира алкохол – невиждано досега състояние, което на практика е превърнало пикочния ѝ мехур в мини пивоварна.

Случаят е описан в Annals of Internal Medicine. Лекарите от Презвитерианската болница към Питсбъргския университет се натъкват на негол, след като решават да прегледат 61-годишна жена, нуждаеща се от трансплантация на черен дроб. Тя е страдала от цироза на черния дроб и диабет – заболявания, които често се асоциират с алкохолизъм и прекомерна употреба на алкохол.

Тя обаче е твърдяла, че почти не е докосвала алкохол. Разбира се, първоначално лекарите са скептични, тъй като тестовете на урината ѝ постоянно показват положителни стойности. Доста от медиците ѝ препоръчват да потърси лечение на своята „зависимост“, но тя продължава да настоява, че не е консумирала абсолютно никакъв алкохол.

Впоследствие лекарите забелязват, че тестовете на урината не показват наличието на субстанциите етил глюкуронид и етил сулфат. Те се образуват при разграждането на алкохол (етанол). Освен това и кръвните ѝ тестове са отрицателни за етанол. Това означава, че в кръвта ѝ няма никакъв алкохол. Самата жена твърди, че не се чувства пияна.

Всичко това кара лекарите да анализират урината ѝ по-внимателно. Така откриват, че пикочният ѝ мехур е буквално колонизиран от щама Candida glabrata - вид хаплоидна мая от рода Candida, известен по-рано като Torulopsis glabrata. Тя принципно е част от нормалната човешка флора и е тясно свързана със Saccharomyces cerevisiae – едни от най-важните дрожди в човешката история (те се използват в пивоварството и винопроизводството).

След като взимат проба от Candida glabrata и я поставят в блюдо на Петри под специфични условия, тя ферментира. Оказва се, че пикочният мехур на жената се е превърнал в своеобразна мини пивоварна.

За да си направите алкохол (без значение дали става за бира или нещо по-твърдо), вие се нуждаете от вода и захар, комбинирани с квас и отсъствието на кислород. Анаеробните условия (без кислород) водят до ферментацията на захарите и превръщането им в етанол и въглероден диоксид. Урината на жената е съдържала захар, тъй като тя не е контролирала достатъчно ефикасно своя диабет. Като прибавим към това и маята, колонизирала мехура ѝ, получаваме идеалните условия за ферментация и производство на алкохол.

Източник: IFLScience