Знаем, че ядливите гъби имат отлична хранителна стойност, богати са на протеини и са отлично допълнение към един здравословен режим на хранене. Но медицинските гъби - включително шийтаке, рейши и чага - крият и огромен лечебен потенциал.

В този вид лечебни гъби са установени повече от 130 медицински функции. (1) Най-обнадеждаващата от тях е свойството на медицинските гъби да подпомагат борбата с онкологичните заболявания.

Гъбите като шийтаке, рейши и чага имат и свойства като намаляване на възпаленията в организма, засилване на имунитета, подпомагане на белодробната функция и все по-често се използват под формата на хранителни добавки в подкрепа на компроментирания имунитет на съвремения човек. Ползите им са добре познати в страни като Япония, Китай, Корея и Русия, като в някои от тях медицински гъби се използвани още преди хиляди години! В България вече също са достъпни чрез Apriben, създаден специално за цялостна подкрепа на организма. Нека първо ви разкажем повече за тези три изключителни природни “бойци” и какви ползи могат да имат те за здравето ни.

Шийтаке

Говорейки за “медицински гъби”, не си представяйте екзотика с вкус на лекарство. Гъбите шийтаке, смятани за изключителен естествен бустер за имунната система, всъщност са с много богат и приятен вкус и са доста търсени в кулинарията. Приемани с медицинска цел, те обикновено са под формата на прах или включени в хранителна добавка като Априбен, където са дозирани прецизно за ежедневен прием.

Шийтаке са богати на съединението еритаденин, благодарение на което понижават кръвното и намаляват нивата на “лошия” холестерол. Съдържат и високи нива на полизахариди, които предпазват клетките от увреждане, подобряват работата на имунната система, стимулират синтеза на бели кръвни клетки и помагат в борбата с микробите и възпалителните процеси. (2)

Гъбите шийтаке са с доказано противотуморно действие. Те действат както превантивно, така и при вече установени туморни образувания, а лечебният им ефект се дължи основно на съдържащите се активни вещества като полизахариди, терпеноиди, стероли и липиди. (3)

Рейши

С противораково действие са познати и гъбите рейши, наричани още “гъби на дълголетието и безсмъртието”.

Рейши са използвани в Източна Азия още от Древността. Смята се, че този вид медицински гъби подобряват мозъчната функция, дават енергия, удължават живота, а освен това подпомагат лечението на различни видове онкологични заболявания - включително рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на дебелото черво, левкемия, саркома, рак на простатата. (4) 

Чага

Гъбите чага са още едно мощно природно средство за подсилване на човешкия имунитет.

Впечатляващи резултати имат и проучванията на анти-раковия потенциал на този вид медицински гъби. Богатите на антиоксиданти гъби чага намаляват възпалителните процеси и защитават клетките в човешкия организъм от увреждане. В състава на чага влизат и съединения, наречени тритерпени, за които е установено, че действат за унищожаването на раковите клетки. (5)

Чага помагат и за възстановяването на стомашната лигавица при язва, причинена от хеликобактер пилори.

Как да използваме гъбите шийтаке, рейши и чага?

Силата на тези три невероятни медицински гъби е съчетана в едно в Априбен, хранителна добавка за цялостно подсилване на организма.

Априбен съдържа екстрактите от гъба шийтаке, гъба рейши и гъба чага, като мощната им формула е допълнена и от Витамин B17, познат още като амигдалин, който също подпомага овладяването на възпалителните процеси и е смятан за помощник в борбата с раковите заболявания.

Комбинацията е отличен начин да подкрепите естествените защитни сили на организма, особено в периоди на боледуване или повишен стрес.

1 - https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/medicinal-mushroom

2 - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms

3 - https://file.scirp.org/pdf/FNS_2014062611410421.pdf

4 - https://www.medicinenet.com/what_is_the_best_mushroom_to_fight_cancer/article.htm

5 - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms