Не винаги можем да разчитаме на твърдението „получаваш това, за което си си платил“. Американско проучване установява, че повече от една трета от избраните спортни добавки, закупени онлайн, не съдържат ключови съставки, обявени на етикета.

Питер Коен, лекар-изследовател в Cambridge Health Alliance и Медицинското училище на Харвард в Кеймбридж, Масачузетс, и колегите му поръчват 57 спортни добавки, за да анализират съдържанието им.

На етикета на всеки продукт е посочено, че добавката съдържа едно от петте растителни съединения, за което се предполага, че подобрява резултатите. Веществата се включват в хранителните добавки, след като през 2004 г. стимулантът ефедра бе забранен.

"Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) не одобрява предварително тези съставки, нито която и да е друга съставка на добавка, нито за ефикасност, нито за безопасност преди въвеждането им", пишат Коен и колегите му в статията си.

"Но инспекциите на FDA установиха, че производителите на хранителни добавки често не спазват основни производствени стандарти, като например установяване на идентичността, чистотата или състава на крайния продукт."

Анализът им установява, че около 40 % от 57-те добавки, закупени онлайн (признаваме, че това е малка извадка), не съдържат откриваемо количество от посочената съставка. В половината от тях е посочено грешно количество, а в 12 % са засечени незаконни добавки.

"Само 11% от продуктите са били точно етикетирани. Открити са и 5 забранени от FDA съставки, включително неодобрено лекарство, налично в Русия, 3 лекарства, налични по-рано в Европа, и едно лекарство, което никога не е било одобрявано в нито една страна", съобщават Коен и колегите му.

Макар че количествата могат да варират между партидите в рамките на дадена марка, е установено, че препоръчителната порция от една от хранителните добавки в проучването надвишава трикратно масата на един от стимулантите, посочени на етикета.

Въпреки че резултатите от проучването са шокиращи, те не са толкова изненадващи, след като разберете как се регулират хранителните добавки в САЩ и други страни като Австралия.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи колко други спортни добавки и здравословни продукти са с грешни етикети, преди да разберем истинските мащаби на този проблем.

Неотдавнашни проучвания обаче установиха, че мелатониновите дъвки, продавани в САЩ и Канада, също могат да дават на децата много по-високи дози от тези, които се посочват на етикетите.

Австралийско проучване на 135 хранителни добавки, закупени между 2014 г. и 2017 г., също установи, че само при 20 % от тях поне една съставка е потвърдена при лабораторни изследвания.

Изследването е публикувано в JAMA Network Open.

Източник: Science Alert