За развитието на рака са виновни редица фактори, сред които фамилна обремененост, предшестващи заболявания или случайно мутирали клетки. За да се сведе вероятността от тях до минимум, учените съветват да се избягват определени храни – включително месо, шунка и колбаси. Според СЗО рискът от рак при хора, които  консумират предимно храни от растителен произход, намалява с 11 процента.  

Международната агенция за изследване на рака разделя възможните причинители на рак на четири категории. Агенцията е категоризирала общо 1000 потенциално опасни вещества:

   - причинители (1)

    - вероятни причинители рак (2A)

    - възможни причинители (2B)

    - некласифицирани категорично  (3)

Преработеното месо: най-висока степен на риск

Най-стряскащи са данните за преработеното месо: СЗО поставя салама, шунката, опушените и осолените месни изделия в категория 1, като по този начин ги приравнява с тютюнопушенето по степен на опасност. И въпреки че рискът от смърт при пушачите е 175 пъти по-висок, отколкото при месоядните, консумацията на преработено месо е отговорна за 34 000 смъртни случая годишно в световен мащаб.

Ето защо СЗО препоръчва да се ядат колкото е възможно по-малко колбаси, тъй като поощряват възникването на ракови образувания. Дори само „честата всекидневна консумация на повече от 50 грама увеличава риска от рак на дебелото черво 18 пъти“, се казва в един неин доклад. Препоръката на организацията за червените меса пък гласи максимално 500 грама седмично. А дали пържолите и каймата също са потенциално канцерогенни? По този въпрос мнението на Международната агенция за изследване на рака не е толкова категорично и червеното месо попада в категория 2А – „вероятен причинител на рак“. Във всеки случай и тук е възможна връзка с рака на дебелото черво, рака на панкреаса и рака на простатата. Според оценките дивечовото и птичето месо, както и карантиите, не представляват  опасност.

Прясно мляко: полезно в умерени, вредно в големи количества

Особено интересни са резултатите за прясното мляко: докато малки количества, тоест 0,2 до 0,8 литра на ден предпазват от рак на дебелото черво, консумацията на големи количества повишава риска. Според Немското дружество по хранене калцият в прясното мляко може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете. И обратно – при жените незначителните количества могат да действат превантивно срещу рак на гърдата. Засега прясното мляко отсъства от списъка с рискови храни на СЗО, съответно на Международната агенция за изследване на рака. Това обаче не означава, че в определени случаи то не може да бъде канцерогенно. Просто проучванията, направени до момента, не допускат категорична възможност за подобно категоризиране.