Скоро Елизабет Холмс – основателката на вече нефункциониращия медицински стартъп Theranos – ще се изправи пред съда по 12 обвинения в измама. На 31 август стартира първата фаза от делото – подбора на съдебни заседатели. Ако бъде призната за виновна, може да бъде осъдена на до 20 години затвор.

През 2003 г. 19-годишната Холмс прекъсва следването си в Станфордския университет и основава компанията Theranos. За отрицателно време тя привлича редица могъщи инвеститори, включително Рупърт Мърдок, Бетси Девос и фамилията Уолтън, които влагат стотици милиони долари в идеята за разработката на революционна медицинска машина, която би могла да извършва стотици кръвни тестове, включително за рак и диабет, от една-единствена капчица кръв и без използването на игли.

Компанията, оценена на 9 милиарда долара, сключва договори с имена от ранга на Walgreens, настоявайки, че пациентите, използващи нейната услуга,  могат да очакват бързи и надеждни резултати на ниски цени. През 2018 г. обаче Theranos рухва, след като става ясно, че всички тези твърдения са изфабрикувани, а Холмс и нейният бизнес партньор и бивш приятел Рамеш „Съни“ Балвани са обвинени в измама както на потребителите, закупили тестовете, така и на инвеститорите, повярвали в техните възможности.

Според прокурорите, оглавяващи случая срещу Холмс (срещу Балвани е заведено отделно дело, насрочено за февруари 2022 г.), тя и Балвани са знаели, че Theranos е „закупила и използвала за тестването на пациенти комерсиално достъпни тестове от трети страни“ и че „тестовете, извършени чрез технология на Theranos, най-вероятно са предоставяли неточни и ненадеждни резултати“. Нещо повече – че Холмс и Балвани са били наясно с факта, че твърденията за тяхното устройство, известно като „Едисън“ или “мини лаборатория“, са били лъжливи.

Според документите по делото съдебните заседатели ще могат да чуят показания от пациенти, получили подвеждащи резултати от Theranos, включително жена, на която ѝ е било казано, че е прекарала спонтанен аборт, както и мъж, получил погрешна диагноза за рак на простатата. Адвокатите на Холмс са поискали показанията на пациентите да бъдат ограничени, тъй като индивидуалните случаи не са показателни от статистическа гледна точка за милионите тестове, извършени от компанията.

Очаква се Холмс да пледира за невинна с твърдението, че предполагаемият тормоз, който Балвани ѝ е оказал, е заличил „способността ѝ да взима решения“. Обвиненията, които Балвани отрича, включват сексуално посегателство, следене на съобщенията ѝ, контролиране на живота и срещите ѝ и физическо насилие.

Адвокатите на Балвани определиха обвиненията като „дълбоко обидни за г-н Балвани“.

Поради известността на случая и медийното отразяване през последните няколко години, може да отнеме известно време, докато се намери приемливо жури, което не е било изложено на потенциално пристрастен репортаж.

Източник: IFLScience