Когато става дума за ракови заболявания, откриването на най-ефективния начин за лечение – колкото се може по-рано – е от жизненоважно значение. Нов кръвен тест би могъл да помогне на лекарите именно в това отношение.

Учени откриха начин как да проверят посредством анализ на кръвта и за не повече от 24 часа дали дадена таргетирана ракова терапия (насочена директно срещу специфични молекули) оказва влияние върху растежа на тумора. Подобни бързи резултати биха могли да доведат до по-адекватно адаптиране или преосмисляне на конкретния подход за борба с рака.

Кръвният анализ се нарича ExoSCOPE и в най-общи линии търси извънклетъчни везикули – миниатюрни частици, отделени от клетките. В конкретния случай раковите клетки, поразени от дадено лекарство, ще започнат да секретират извънклетъчни везикули, съдържащи в себе си следи от медикамента.

„Стандартните процедури като образна диагностика на тумора са не само скъпи, но и бавни – казва биофизикът Шао Хуилин от Националния университет на Сингапур. – При тези методи ефективността на лечението може да се определи след седмици.“

„С помощта на ExoSCOPE можем да измерим пряко резултата от ефективността на лекарството  в рамките на 24 часа от началото на лечението. Това ще намали значително времето и цената на методите за наблюдение на раковите лечения.“

Извънклетъчните везикули са най-малко стотици пъти по-малки от диаметъра на човешкия косъм. Те не могат да бъдат видени посредством стандартнимикроскопи. С помощта на специална сензорна апаратура, включваща милиони златни нанопръстени, учените успяват да увеличат медикаментознните сигнали, които извънклетъчните везикули издават.

Посредством сложен анализ на светлинните сигнали, издавани от направените кръвни проби, системата ExoSCOPE може да покаже дали лекарството е достигнало своята цел в тялото.

Нещо повече – тя може да наблюдава и динамиките на лекарството с течение на времето, да проверява как леченията или работят, или им се оказва съпротива. Благодарение на ExoSCOPE учените получават подробна картина на ситуацията за кратък период от време.

„Методът изисква съвсем малка кръвна проба за анализ и за изпълнението на всеки тест е нужно по-малко от час – казва Хуилин. – Т.е. процедурата е по-малко инвазивна, но  много по-информативна.“

В рамките на клинично проучване, включващо 106 пациенти с рак на белия дроб, ExoSCOPE демонстрира 95 процента точност при определянето на ефективността на лекарството в сравнение със сегашния златен стандарт за туморно измерване. Но за много по-кратък период от време.

Изследването е публикувано в Nature Nanotechnologies.